Volumul de lucrări agricole din luna aprilie este unul extrem de mare, în toate sectoarele de activitate. În anticiparea sezonului agricol, sunt necesare multe pregătiri care au menirea de a asigura o producție cât mai bună.

Astfel, printre cele mai cunoscute lucrări ale lunii aprilie, se află:

 • fertilizarea solurilor și a cerealelor de toamnă
 • semănatul culturilor de floarea-soarelui, porumb, soia, fasole, cânepă
 • pregătirea și erbicidarea terenurilor

Lucrări agricole în legumicultură și pomicultură

În legumicultură, în luna aprilie se seamănă răsadurile de praz, ceapă de apă și țelină. De asemenea, se plantează în solarii tomatele, ardeii, castraveții, vinetele, pepenii. Către finalul lunii, se plantează în câmp tomatele timpurii, fasolea de grădină, castraveții, dovleceii, sfecla roșie, pepenii galbeni și roșii.

Începe recoltarea verdețurilor plantate în timpul toamnei, cum ar fi ceapa verde, usturoiul, salata, spanacul, sparanghelul sau ridichiile de lună.

O altă lucare importantă este legată de pregătirea terenurilor și începerea înființării culturilor de vară. Atât în spațiile protejate, cât și în grădină sau câmp, se efectuează lucrări pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Cele mai importante lucrări în pomicultură

Vremea este capricioasă în luna aprilie, așa că temperaturile zilnice trebuie urmărite cu atenție. În cazul în care temperaturile pe timpul nopții scad sub 1-2 grade Celsius, atunci este necesară aprinderea fumigenelor, pentru a împiedica degerarea pomilor.

De asemenea, în această perioadă se efectuează văruirea pomilor și tratarea rănilor acestora. În plus, se poate realiza supraaltoirea acestora după metoda sub coajă.

Se pot efectua tăierile de întreținere a coroanelor și tratamentele specifice împotriva bolilor și dăunătorilor.

Lucrări în viticultură și de întreținere a grădinii de flori

Lucrări agricole în viticultură

În luna aprilie se efectuează operațiunile în verde în cazul vițelor de vie, adică acele lucrări efectuate în starea de vegetație a plantei, pentru a reglementa creșterea și fructuația.

Astfel, butucul va fi expus la lumina necesară și va putea respira, eliminând riscul apariției bolilor și dăunătorilor. Așadar, sunt necesare următoarele operațiuni:

 • legarea coardelor de sârmele palierului
 • prima fertilizare pe bază de azot
 • plantarea vițelor noi
 • combaterea celor mai cunoscuți dăunători și boli, asemenea făinării și păienjenilor.

În floricultură, în luna aprilie se plantează florile de vară, în cazul în care vremea este frumoasă. De asemenea, se efectuează tăierile trandafirilor, dacă această operațiune nu s-a făcut în luna martie. Se plantează tuberobulbii de gladiole, tuberoze și rădăcinile tuberizate de dalii.

În câmp, se pot planta florile bienale care n-au fost plantate toamna: nalba de grădina, clopoțeii, degețelul, nu-mă-uita, viola.

Tot în această perioadă se tunde gazonul și se aplică îngrășământul necesar și se efectuează lucrările de tăiere a gardurilor vii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in Agromedia