AgromediaCasa și Grădină

Legume care se pot cultiva toamna – pregătirea solului și a răsadurilor pentru culturile târzii

Legume care se pot cultiva toamna - pregătirea solului și a răsadurilor pentru culturile târzii
Legume care se pot cultiva toamna - pregătirea solului și a răsadurilor pentru culturile târzii

Culturile de toamnă sunt din ce în ce mai apreciate, mai ales pentru persoanele care au solarii în curte. Aceste legume se plantează fie pentru a fi recoltate devreme în primăvară, fie pentru recoltarea târzie de toamnă, din același an, lungind perioada în care familia poate consuma lproduse proaspete din grădină.

Pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, sunt necesari câțiva pași care asigură vigoara culturilor.

Pregătirea solului pentru culturile de toamnă

Primul pas pentru această lucrare este aplicarea îngrășămintelor care, în perioada toamnei, va avea mai mult succes datorită faptului că nu-și vor pierde proprietățile din cauza zăpezii sau a umidității în exces.

Fertilizarea se poate face chiar și cu gunoi de grajd, fiind necesară o singură aplicare în această perioadă. Solul va deveni ușor de drenat și nu va mai reține umezeala.

Solul legumelor care urmează a fi însămânțate trebuie sădit la o adâncime de 2cm pentru a nu incorpora semințe de buruieni sau alți dăunători în sol în timpul acestei lucrări.

Pregătirea semințelor 

Semințele cumpărate de la comercianți autorizați nu mai trebuie tratate înainte de plantare. În schimb, semințele care au risc pot fi scufundate în apă, de până la 50 de grade Celsius. După acest proces, semințele se lasă la uscat timp de câteva zile. Le puteți uda din când în când, unele dintre ele ajungând să încolțească și să fie pregătite pentru plantare.

Un alt procedeu cunoscut este călirea semințelor, adică pregătirea acestora pentru vremea rece. Semințele se țin într-un spațiu călduros timp de o zi, iar apoi se mută într-un spațiu friguros pentru încă o zi.

Pregătirea răsadurilor

În perioada toamnei, sunt necesari câțiva pași simpli înainte de plantarea răsadurilor, cum ar fi tratarea acestora cu insecticid sau fungicid. De asemenea, se poate adăuga un strat de mulcire transparentă pentru a permite trecerea luminii. Foliile de mulcire apără plantele de frig în perioadele mai reci.

Ce legume se plantează toamna

Ceapa verde

Ceapa verde se poate cultiva încă de la începutul lunii septembrie, având nevoie de puțină argilă în sol pentru a nu primi la fel de multă umiditate ca celelalte culturi. În perioada toamnei, se cultivă ceapă verde din categoria 1 (cu un diametru al bulbilor de până la 1,4 centimetri), alegând un spațiu cu multă lumină.

Prazul

Cultura de praz se decurcă foarte bine în perioadele răcoroase, putând fi plantat din răsaduri, la o distanță de 15 – 20cm. Prazul se cultivă adânc în sol pentru a crește mult în lungime și are nevoie de multă lumină pentru a prospera.

Spanacul

Spanacul se poate cultiva în perioada 20-30 septembrie, fiind o cultură care rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, până la -25°C dacă planta are dezvoltată deja o rozetă de 5-6 frunze. Astfel, acesta se poate recolta de la începutul toamnei până la finalul sezonului.

Salata verde

Salata verde se poate cultiva în perioada 1-10 octombrie, la mică adâncime. După plantare, se udă din abundență. După ce căpăţânile salatelor au început să răsară, irigarea este necesară. Fiind o plantă care are nevoie de temperaturi scăzute pentru germinare, salata verde poate fi cultivată și toamna.

Țelina

Țelina este o cultură fără pretenții care rezistă la temperaturi minime de -15 grade Celsius. Factorul de mediu important este umiditatea.

Morcovul

Morcovii se pot cultiva la începutul lunii noiembrie, având nevoie de temperaturi minime de 5 grade Celsius pentru a germina. Morcovii au nevoie de un sol bine drenat, luto-nisipos, nisipos, sau aluvial și de foarte multă lumină.

Sparanghelul

Cel mai important factor de mediu când vine vorba de sparanghel este umiditatea, fiind sensibil la o cantitate prea mare de apă, având, astfel, nevoie de un sol care se drenează foarte bine. Acesta se cultivă în perioada octombrie – noiembrie.

Broccoli

Atât broccoli, cât și conopida, pot fi cultivate la finalul lunii august și începutul lunii septembrie, având nevoie de căldură. În caz contrar, cultura de broccoli va avea nevoie de protecție împotriva frigului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia