Agromedia

Legea obligatorie pentru stăpânii de câini. Regulă pentru cei care stau la bloc

Toţi stăpânii de câini din România care locuiesc la bloc trebuie să ţină cont de acest aspect. Iată regula care, dacă nu este respectată, va aduce o amendă usturătoare, dar poate face rău, în mod indirect, şi altor patrupede.

Toţi stăpânii de câini din România trebuie să ţină cont de asta. Pe lângă faptul că riscă amenzi de până la 3.000 de lei, pun în pericol şi sănătatea altor animale de companie.

Mai exact, este vorba despre posesorii de câini care ies cu ei la plimbare pe stradă sau prin parcuri şi nu strâng excrementele după aceştia.

Legea e clară atunci când vine vorba despre amenzi. Sancţiunea este între 200 şi 3.000 de lei. Acestea sunt stabilite de autorităţile locale.

În Bucureşti, spre exemplu, Poliţia Locală nu are însă mare succes la dat amenzi. Abia a sancţionat câţiva zeci de stăpâni indisciplinaţi de câini.

Pe lângă amenzi şi această problemă evidentă de civilizaţie, mai este şi problema riscului pentru alte animale de companie. Ceilalţi câini care ajung la plimbare în zonele respective pot ajunge direct la veterinar. Excrementele care nu sunt strânse sunt o sursă de îmbolnăvire pentru ei.

Totuşi, oamenii se plâng că municipalitatea nu le-a amenajat suficiente spaţii speciale pentru animalele lor de companie.

Mulţi bucureşteni sunt deranjaţi de ce lasă în urma lor unii proprietari de câini, după ce ies cu patrupedul la plimbare.

„Dacă nu e nimeni să-i vadă nu se obosesc să strângă. Sunt lipsiți de bun simț, proastă educație. Am șervetele umede, șervețele uscate”,

„Ne certăm zilnic, revoltă maximă. La mine gardul este înnegrit de la urina animalelor”, sunt câteva dintre replicile oamenilor revoltaţi.

„Chiar și aici în țarc mai sunt uneori materii fecale lăsate și de fiecare dată când am ocazia le strâng eu. Unii poate nu au punguțe la ei, iar alții sunt nepăsători”, spune o altă persoană cu privire la locurile special amenajate pentru a scoate câinele la plimbare, potrivit ProTV.

Puteţi îmbolnăvi şi câinii altor persoane. Ce reguli sunt în alte ţări?
După cum spuneam, există o problemă foarte reală de sănătate. Medicii atrag atenţia că în special căţeii tineri au tendinţa să se îmbolnăvească atunci când ating excrementele lăsate în urmă de alţii.

„Ele sunt surse de virusuri, de paraziți și de bacterii. Câinii au tendința miroasă, să cunoască mediul înconjurător. Anumiți paraziți sau bacterii pot rezista luni întregi în mediu.

Se întâmplă foarte des, mare parte vin căței tineri infectați din materialele fecale”, afirmă medicul veterinar Radu Mocanu.

Alte ţări din UE au venit cu soluţii mai radicale la această problemă. În Italia s-a creat o bază de date cu ADN-ul câinilor. Se poate afla imediat cine este câinele şi stăpânul acestuia care a lăsat mizeria în urmă.

Iar în Franţa, dacă nu ai grijă să strângi după câine, amenda este usturătoare. Vorbim despre 750 de euro (adică puţin peste 3.700 de lei).

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia