Agromedia

Adevărul despre pesticidele din fructe, legume și verdețuri în Români. Medicii au dat verdictul despre pericolul la care ne expunem

Verdețurile din piață au pesticide de 450 de ori peste limita admisă. Medicii atrag atenția asupra alimentelor pe care le cumpărăm în această perioadă și ne învață ce să facem totuși acasă pentru a nu ne îmbolnăvi de la ce mâncăm.

Medicii atrag atenția asupra alimentelor pe care le cumpărăm în această perioadă și ne învață ce să facem totuși acasă pentru a nu ne îmbolnăvi de la ce mâncăm.

Este o substanță care duce la persistența efectelor în sol de până la 15 ani.

„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman.

Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori.

Am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume.

O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume din mai multe zone.

Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță”, a spus toxicologul Radu Țincu.

Din păcate, circa 95% dintre căpșunele care nu sunt organice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul SUA conțineau niveluri detectabile de pesticide, conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, relatează CNN.

De asemenea, acestora li se alătură nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde, și ele pline de pesticie.

O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență.

La polul opus sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide.

Pesticidele au fost asociate în cadrul studiilor cu nașterile premature, malformațiile congenitale și avorturile spontane. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu scăderea numărului de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări.

Nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde au întregit lista cu cele mai contaminate 12 produse. Aceasta este supranumită „Dirty Dozen” de către Environmental Working Group, sau EWG, o organizație care militează pentru protecția mediului și a sănătății și care realizează raportul anual din 2004.

Pesticidele au fost asociate în cadrul studiilor cu nașterile premature, malformațiile congenitale și avorturile spontane. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu scăderea numărului de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări. Potrivit studiilor, cei care folosesc sau sunt expuși la pesticide prezintă cel mai mare risc. O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență.

Nu sunt doar vești proaste. Avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya au ocupat primele poziții pe lista „Clean Fifteen” a produselor cultivate în mod convențional cu cea mai mică cantitate de urme de pesticide – aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide, potrivit raportului publicat miercuri.

În topul celor „Clean Fifteen” se află mazărea dulce congelată, sparanghelul, pepenele galben, kiwi, varza, pepenele verde, ciupercile, mango, cartofii dulci și morcovii.

În fiecare an, o listă de produse naționale și importate este testată prin rotație de către Departamentul de Agricultură al SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Personalul din cadrul Programului de date despre pesticide al USDA spală, decojesc și curăță fructele și legumele așa cum ar face-o consumatorii, în timp ce lucrătorii de la FDA se limitează la a îndepărta murdăria de pe produse. Apoi, fructele și legumele sunt testate pentru mai mult de 250 de pesticide diferite, iar rezultatele sunt făcute publice online.

Pentru anul 2024, cercetătorii EWG au analizat datele de testare a 47.510 de mostre din 46 de fructe și legume care nu sunt bio, majoritatea testelor provenind de la USDA. O analiză a acestor date a indicat urme de 254 de pesticide în toate fructele și legumele analizate, 209 dintre aceste substanțe chimice fiind prezente în produsele incluse pe lista „Dirty Dozen”.

„Am constatat că ceea ce ajunge pe o listă față de cealaltă reflectă modul în care sunt cultivate fructele și legumele respective”, a declarat Alexis Temkin, toxicolog senior al EWG.

Conform raportului EWG, în jur de 70% din produsele care nu sunt organice testate de USDA și FDA au niveluri de pesticide în limitele legale permise de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA. Acest fapt face ca raportul să fie derutant, a declarat Carl Winter, profesor emerit la Universitatea din California, Davis.

Pesticidul care provoacă probleme ale tiroidei

„Nivelurile prevăzute de lege nu înseamnă niveluri sigure”, a declarat Temkin. Toxicologul a amintit cazurile în care autoritățile de reglementare au permis ca substanțe chimice potențial periculoase, cum ar fi pesticidul DCPA, să rămână pe piață mult timp după ce cercetările științifice au ridicat semne de întrebare. Pesticidul a fost asociat cu probleme ale tiroidei timp de ani de zile înainte ca EPA să anunțe că substanța chimică prezintă „riscuri semnificative pentru sănătatea umană” în 2023.

Mai mult, pesticidele interzise de Guvernul american continuă să fie folosite în culturile vândute în SUA, potrivit raportului EWG.

„Fasolea verde, de exemplu, continuă să prezinte urme de acefat, un pesticid toxic a cărui utilizare pe fasolea verde a fost interzisă de EPA în urmă cu mai bine de 10 ani”, a spus Temkin.

„Multe dintre pesticidele care se regăsesc în „Dirty Dozen” au fost, de asemenea, interzise în Uniunea Europeană din cauza efectelor lor nocive asupra sănătății umane”, a mai adăugat ea.

Raportul ar putea să îi facă pe oameni să renunțe la a mai mânca fructele și legumele de care au nevoie, a spus Neil Nagata, a cărui familie a cultivat căpșuni organice în Oceanside, California, timp de zeci de ani.

Produsele organice nu sunt mai hrănitoare, dar studiile au arătat că nivelurile de pesticide din urina adulților și copiilor pot scădea cu până la 95% după adoptarea unei diete bazate pe alimente bio.

Nivelurile de fungicide au fost ridicate

Pentru prima dată, analiștii EWG au analizat nivelurile de fungicide raportate, o formă de pesticid utilizată pentru a combate bolile fungice.

„Patru din cinci dintre cele mai des întâlnite pesticide de pe lista „Dirty Dozen” erau fungicide și, de asemenea, au fost găsite în concentrații deosebit de ridicate”, a spus Temkin.

Conform raportului, două fungicide – fludioxonilul și pirimetanilul – au fost cele mai întâlnite în alimentele incluse în lista „Dirty Dozen”. Fludioxonil a fost găsit pe 90% din piersici și aproape 30% din toate probele „Dirty Dozen”, conform raportului. Pirimetanilul a fost găsit pe 65% din pere, 30% din mere, 27% din struguri, 26% din căpșuni și 24% din nectarine.

„Fungicidele sunt adesea folosite după recoltare pentru ca produsele să fie ferite de mucegai în drumul lor spre comercializare. Acesta este probabil motivul pentru care concentrațiile au fost atât de ridicate pe unele mostre”, a declarat Temkin. „Aplicarea fungicidului se face, de asemenea, mai aproape de momentul în care produsele sunt puse pe rafturile magazinelor și consumatorii le mănâncă”.

Fludioxonilul creează un strat de ceară pe fructe sau legume care, potrivit studiilor, este dificil de îndepărtat la spălare.

În anul 2004, pirimetanilul a fost clasificat ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” de către EPA, dar organismul a stabilit în 2015 că substanța chimică „nu este cancerigenă pentru oameni” în doze mici.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia