Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, a declarat că normele de aplicare a Legii porcului, vor fi emise până la finalul lunii septembrie.

Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a declarat pentru Agerpres că normele de aplicare a Legii porcului, prin care se intenționează combaterea pestei porcine africane pe teritoriul României, vor fi emise până la finalul lunii septembrie.

„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Acesta a adăugat că deși nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci.

Alexandru Bociu a mai spus că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal preţurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanţe între diferite zone ale ţării.

Potrivit președintelui Asociației Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) s-a redus în ultimii doi ani de peste trei ori, de la 1.660 la câteva sute în prezent, dar cele mai multe sunt active în gospodăriile populaţiei.

Ultimele date ANSVSA arată că PPA evoluează în 190 de localităţi din 21 de judeţe, fiind active 481 de focare. De la prima semnalare a virusului PPA în România la 31 iulie 2017 şi până în prezent au fost eliminaţi peste 1,6 milioane de porci afectaţi de boală, iar 7.259 cazuri au fost semnalate la mistreţi.

Actul normativ, cunoscut în spațiul public drept Legea Porcului, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna mai a acestui an în forma adoptată de Cameră Deputaţilor la data de 19 aprilie 2023.

Din textul final al Legii, s-au eliminat anumite prevederi care îi alertaseră pe crescătorii de porci în gospodării. Mai exact, este vorba despre limitarea numărului de animale care putea fi crescut în gospodărie, interzicerea reproducerii, hrănirea cu resturi alimentare şi amenajarea unui vestiar în proximitatea coteţului.

Dar Legea privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România impune proprietarilor să respecte anumite condiţii de reproducţie, creştere, sacrificare şi comercializare a porcilor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia