Pe 14 noiembrie este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Iată ce înseamnă, de fapt, că se lasă sec pentru Postul Crăciunului, ce se mănâncă pe 14 noiembrie și ce tradiții se respectă.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 pică pe data de 14 noiembrie

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 marchează ultima zi în care creștinii mai pot mânca de dulce.

În 2022, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică pe 14 noiembrie, mai exact lunea, iar dacă ar fi picat miercurea sau vinerea, atunci s-ar fi lăsat sec cu o zi înainte și asta pentru că miercuri și vineri sunt zile de post.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 este o zi foarte importantă pentru credincioși, având în vedere că îi pregătește pe aceștia pentru a intra în perioada de post. Pe 14 noiembrie se respectă o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că este bine ca în ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului să se spele toate vasele și oalele în care au fost pregătite sau servite preparate de dulce. Doar așa mai pot fi folosite acestea în perioada de post. În plus, vasele trebuie puse la scurs cu gura în jos pentru ca cei din casă să fie protejați de rele și de boli.

De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului există obiceiul să se organizeze o masă la care să participe toți cei din familie. Se pregătesc bucate alese, iar după servirea mesei, resturile sunt strânse și date păsările cerului. Acest obicei este respectat în special de cei care vor să țină păsările cât mai departe de culturile lor.

Se crede că este bine ca de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 să fie consumate plăcinte care să conțină struguri sau stafide, fiind un simbol al norocului și belșugului. În această zi, mai există o tradiție care spune că nurorile trebuie să le ofere soacrelor plăcinte cu brânză dulce și stafide pentru ca între ele să existe armonie și înțelegere atât în post, cât și în restul anului.

În ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022, tradiția spune că finii trebuie să meargă cu plocon la nași și să le ceară acestora iertare dacă le-au greșit peste an. De obicei, finii le duc în dar nașilor o găină friptă, o turtă mare și o sticlă de vin.

În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.

Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele.

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.

Un alt obicei de Lăsata Secului este ungerea ferestrelor și a porților cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.

Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Sărbătoarea de Lăsata Secului este extrem de importantă la români, care o respectă cu strictețe încă din vremuri străvechi. Însă, pe lângă tradiții și obiceiuri, există și anumite activități interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022:

Rudele care se strâng la masa de Lasata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;

De Lasata Secului nu se așează farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
Nu se pune față de masă colorată;
Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
De Lăsata Secului nu este indicat să se consume carne de porc;
În această zi nu se servește mâncare nesărată;
Nu se spală haine de Lăsata Secului.

Postul Crăciunului 2022 – rânduieli bisericești

Pentru credincioși postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Astfel că, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.

Conform crestinortodox.ro, 21 noiembrie este considerată ziua când Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.

Postul Crăciunului 2022 începe imediat după Lăsata Secului, pe data de 15 noiembrie. Este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, însă nu este la fel de restrictiv ca Postul Paștelui, având în vedere că sunt mult mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile și se încheie pe 24 decembrie. Pe 25 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *