Plantele au o putere tămăduitoare și sunt folosite ca remedii naturale de mii de ani. Deși nu pot înlocui în totalitate medicamentele, acestea au proprietăți extraordinare care pot remedia multe afecțiuni, nefiind nocive.
Plante de leac care pot fi recoltate în scopuri medicinale
Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute și apreciate plante de leac:
Albăstrea
Florile acestei plante de recoltează în luna iulie, atunci când sunt dezvoltate complet. Această plantă are proprietăți calmante, diuretice și astringente. Ceaiurile de albăstrea se folosesc în tratarea răcelilor, a afecțiunilor renale și inflamațiilor mucoasei gastrice. În plus, se poate folosi la nivel extern, luptând contra bacteriilor de la nivelul pielii, fiind des folosită în cataplasme pentru iritații, conjuctivite și ulcerații.
Aloe vera
Despre aloe vera se știe că deține 75 de substanțe active benefice, având proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, analgezice și antioxidante. Această plantă ajută la susținerea sistemului imunitar, combate anemia, ajută la îmbunătățire tranzitului intestinal, ameliorează durerile gastrice și menține sănătatea orală. Extractul de aloe vera menține elasticitatea pielii și ajută la vindecarea iritațiilor, inflamațiilor și arsurilor.
Armurariu
Conținutul mare de silimarină și antioxidanți face din această plantă un bun susținător al sănătății inimii și ficatului. Semințele plantei sunt folosite pentru eliminarea toxinelor din organism, dar ajută și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Brusture
Despre rădăcina de brusture se știe că deține efecte antibacteriene, antifungice, diuretice și detoxifiante. Fiind un diuretic natural, rădăcina de brusture ajută la eliminarea infecțiilor urinare, scade nivelul glicemic, combate infecțiile și ameliorează artrita.
Busuioc
Busuiocul este o plantă medicinală extraordinară, nu doar un condiment delicios în bucătărie, cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și revigorante. Busuiocul are proprietatea de a ajuta în stările de nervozitate și anxietate, reduce glicemia și colesterolul, poate combate accidentele vasculare și previne înmulțirea bacteriilor.
Remedii naturale din plante
Cătina
Nu mai este o surpriză: cătina este una dintre cele mai sănătoase plante, având un mare conținut de vitamina C și betacaroten. Cătina are proprietăți stimulatoare, depurative, antioxidante, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente. Cătina combate anemia și susține sistemul imunitar, luptă împotriva răcelilor și gripelor și poate ajuta în cazul afecțiunilor hepatice și digestive.
Coada Șoricelului
Această plantă se regăsește des pe marginea drumurilor, la deal și câmpie, având efecte antiseptice, astringente, antiinflamatoare, calmante, cicatrizante, hemostatice și diuretice. Planta ajută la refacerea celulelor hepatice și combate infecțiile, ajutând și la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățind digestia și tensiunea arterială.
Gălbenele
Gălbenelele au efect calmant, antibacterian, cicatrizant, emolient, regenerant, antiseptic, antispasmodic, antiinflamator, sedativ, carminativ și coleretic. Aceste plante sunt des utilizate în combaterea răcelilor și virozelor, a afecțiunilor gastrice, a ulcerelor și a infecțiilor genitale.
Mușețel
Mușețelul este cunoscut pentru proprietățile sale analgezice, antiseptice, antiinflamatoare, antihistaminice, cicatrizante, gastrice, antiseptice, imunostimulatoare și tonice. Ceaiul de mușețel poate calma durerile gastrice, protejând ficatul și intestinele. De asemenea, acesta ajută la decongestionarea căilor respiratorii.
Păpădia
Unul dintre beneficiile păpădiei este substanță activă taraxacina care are proprietăți diuretice. În plus, păpădia are efecte tonice, colerice și vitaminizante, protejând rinichii și ajutând la eliminarea apei din organism. Păpădia ajută la împiedicarea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge.
Urzica
Urzicile conțin o mare cantitate de vitamine și minerale, fiind un mare susținător al sistemului imunitar. Acestea pot combate bacteriile, ajutând la fluidizarea circulației sângelui și curăță rinichii. De asemenea, urzicile au mari beneficii pentru piele și păr, ajutând la regenerarea și combaterea afecțiunilor pielii.