Productivitatea și calitatea viței de vie depind, de foarte multe ori, și de modul în care aceasta a fost tăiată. Tăierile viței sunt procedee importante care necesită urmarea regulilor pentru un rezultat optim.

Când se fac tăierile viței de vie

Tăierile viței de vie sunt necesare pentru a controla anumite aspecte importante ale lăstarilor și, implicit, ale producției. Astfel, nu se controlează doar cantitatea lăstarilor, ci și calitatea lor. Fără tăieri, toată energia și hrana viei va merge către frunze și tulpini, lăsând strugurii la urmă. Aceștia nu se vor dezvolta complet și nu vor mai fi atât de dulci. În plus, tăierile vor întări butucul și-l vor face mai rezistent la factorii externi periculoși.

Pentru a tăia vița de vie într-o perioadă optimă, trebuie să acordați atenție temperaturilor. Tăierile se fac, în mod normal, începând cu toamna târziu, până primăvara devreme, atunci când via este în repaus vegetativ. Totuși, dacă temperaturile de toamnă sunt foarte scăzute și există riscul de îngheț, atunci se recomandă tăierile de primăvară.

Cele mai cunoscute tipuri de tăieri

Iată care sunt cele mai utilizate tipuri de tăieri și rolul acestora:

  • tăieri de formare a viței de vie – aceste tăieri au rolul de a oferi butucului forma dorită
  • tăieri de rodire – aceste tăieri sunt folosite cel mai des, având rolul de a optimiza producția de struguri
  • tăieri de regenerare – se efectuează în cazul vițelor de vie îmbătrânite, ajutându-le să redevină productive.

Cum se efectuează tăierile viței de vie

Pentru tăierea viței de vie veți avea nevoie de următoarele ustensile:

  • o foarfecă de specialitate
  • un ferăstrău
  • dezinfectant special

Tăierile de rodire sunt cele mai frecvente tăieri, fiind efectuate anual. Acestea se execută în uscat, în perioada de repaus vegetativ, până la mărirea mugurilor. Ustensilele se dezinfectează înainte de folosire.

Astfel, scurtarea coardelor se efectuează până deasupra ultimului mugure, perpendicular pe lăstar. Folosiți o foarfecă ascuțită care să vă ajute să efectuați o tăietură netedă, ajutând, astfel, la vindecarea rapidă a lemnului.

Coardele mai tari, mai puternice, se pot tăia, la nevoie, cu ferăstrăul, având grijă ca tăietura să fie, de asemenea, cât mai netedă.

Desigur, procedeele pot fi diferite în funcție de câteva aspecte ale viței de viei. Dacă butucii sunt plantați des, atunci tăierile se fac în verigi de rod.

În perioada tăierilor de toamnă, trebuie să lăsați un anumit număr de ochi după grosimea lăstarului, după cum urmează:

  • diametru 5 mm – 5 ochi;
  • diametru 6 mm – 5-6 ochi;
  • diametru 7 mm – 7-8 ochi;
  • diametru 8 mm – 8-9 ochi;
  • diametru 9 mm – 9-11 ochi;
  • diametru 10 mm – 11-13 ochi;
  • diametru 11 mm – 12-14 ochi;
  • diametru 12 mm – 13-15 ochi.

Acestea sunt cele trei sisteme specifice tăierii de rodire:

  • Sistemul de tăiere scurt – se realizează atunci când butucii au o creștere slabă, la interval de 2-3 ani pentru a lungi anual puntea de rod cu un internod.
  • Sistemul de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor – coardele de nod se lasă la 6-12 ochi
  • Sistemul de tăiere mixt, cu formarea verigii de rod – o combinație a celor două sisteme de mai sus.

Tăierile de formare se execută anual, în primii 3-5 ani de la plantarea viței de vie.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia