AgromediaDescoperă

Înălțarea Domnului: ce tradiții păstrează creștinii în această zi sfântă

Înălțarea Domnului: ce tradiții păstrează creștinii în această zi sfântă
Înălțarea Domnului: ce tradiții păstrează creștinii în această zi sfântă

Înălțarea Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Aceasta are loc la 40 de zile după Paște. În 2023, creștinii ortodocși o vor sărbători pe data de 25 mai.

Fiind o sărbătoare de mare importanță, Înălțarea Domnului este înconjurată de tradiții și obiceiuri. Aceasta mai poartă denumirile populare de Ispas sau Paștele cailor.

Sărbătoarea nu are o dată fixă, ci depinde de ziua în care pică Paștele, însă cade mereu într-o zi de joi. Conform Bibliei, la 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri, să șadă de-a dreapta Tatălui. Începând cu această zi și până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”

Tradiții de Înălțare

Ziua de Înălțare începe cu una dintre cele mai cunoscute tradiții și anume înroșirea ouălor. Creștinii merg la Sfânta Liturghie, aducând ouă roșii, cozonac, pască și alte produse alimentare tradiționale care sunt sfințite de preot și date de pomană.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se fac treburi gospodărești și nu se spală. De asemenea, având o mare importanță religioasă, sărbătoarea trebuie primită cu liniște în suflet, iar credincioșii sunt încurajați să evite certurile și supărările.

Sărbătoarea mai are rolul de a-i comemora pe cei dragi, iar tradiția spune că e bine să împărțim ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora. Oamenii poartă la brâu frunze de leuștean, așa cum se spune că purta chiar Mântuitorul.

Ce nu ai voie să faci de Înălțare

Conform tradiției, în ziua de Ispas nu ai voie să dai din casă foc și sare. De asemenea, în ziua de Înălțare nu se spală și nu se amărăște sufletul cu certuri și jigniri.

În această zi nu se țin petreceri de nuntă sau botez, fiind o sărbătoare care amintește, încă o dată, de sacrificiul făcut de Iisus pentru oameni.

Sărbătoarea mai poartă denumirea populară de Ispas, denumire care vine de la martorul Înălțării lui Iisus la ceruri pe care îl chema Ispas. Despre acesta se spune că era un om bun și vesel, așa că oamenii nu trebuie să se supere.

Gospodarii nu au voie să cultive nimic în această zi pentru că se spune că oricum nu va rodi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia