Pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante aromatice, fiind nelipsit în preparatele culinare din întreaga lume. În plus, pătrunjelul este o plantă medicinală puternică, folosită încă din cele mai vechi timpuri.
Denumirea științifică este Petroselinum Crispum, făcând parte din familia Apiaceae și fiind înrudit cu leușteanul, coriandrul, țelina, păstârnacul, mărarul, anasonul și chimenul.
Pătrunjelul a fost cultivat de mai bine de 2000 de ani, utilizat, inițial, pentru proprietățile sale medicinale.
Ce valori nutriționale are pătrunjelul
În 100g pătrunjel, regăsim:
- 36 de kilocalorii;
- 8g carbohidrați;
- 2g proteine;
- 0,6g grăsimi;
- 55% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) de vitamina C;
- 45% din DZR de vitamina B9;
- 11% din DZR de magneziu;
- 12% din DZR de potasiu;
- 13% din DZR de zinc;
- 7% din DZR de fier.
În plus, rădăcina de pătrunjel conține și betacaroten, clorofilă și glucide.
Cele mai cunoscute proprietăți ale pătrunjelului
Susține sistemul ocular
Datorită conținutului de vitamina A, betacaroten și zeaxantin, consumul de pătrunjel poate ajuta la sănătatea ochilor, prevenind afecțiuni cunoscute precum conjunctiva și corneea.
Susține sănătatea ficatului
Pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor din organism, având efect antioxidant, calmant și diuretic. Astfel, susține, regenerează și protejează funcțiile ficatului.
Combate anemia
În doar 100g de pătrunjel de regăsește 55% din doza zilnică recomandată de vitamina C. De asemenea, pătrunjelul conține și fier, sintetizat mai bine de acidul ascorbic, ajutând la purificarea sângelui și la combaterea anemiei.
Susține circulația sângelui
Consumul de pătrunjel ajută la prevenirea bolilor cardiace prin dilatarea arterelor și susținerea unei circulații mai bune a sângelui.
Stimulează producția de hormoni
Tratamentele cu pătrunjel erau folosite încă din Antichitate în cazul femeilor infertile, ajutând la o mai bună funcționare a ovarelor. Astfel, acesta poate ajuta în cazul simptomelor menopauzei, la reglarea menstruației, stimulând producția de hormoni estrogeni.
Susține sănătatea tenului
Măștile naturale, obținute din mărunțirea la blender a pătrunjelului și amestecul cu miere, ulei de măsline sau gălbenuș de ou pot ajuta la estomparea petelor tenului, ameliorând ridurile și hidratând, în același timp.
Cum se poate utiliza pătrunjelul
Unul dintre cele mai simple modalități de utilizare a pătrunjelului este în preparatele culinare, în stare crudă. Sucurile sau smoothie-urile cu pătrunjel sunt o altă modalitate delicioasă și rapidă de consum. Se mai pot adăuga și alte ingrediente, asemenea fructelor sau mierii.
Rădăcina de pătrunjel este un ingredient nelipsit în ciorbele tradiționale, adăugând oricărui preparat o savoare deosebită.
De asemenea, ceaiul de pătrunjel este extrem de benefic și poate fi folosit atât în uz intern, cât și extern. La o cană de apă se adaugă fie o lingură de pătrunjel uscat, fie 30g de pătrunjel proaspăt.