Limita legală dintre proprietăți este motiv constant de ceartă și procese între vecini. Codul Civil are însă reglementări neechivoce despre deschiderile din zidul comun și distanța între curtea învecinată și fereastra de vedere.

Codul Civil are prevederi clare în privința ferestrelor sau deschiderilor în zidul comun, dar și în ceea ce privește distanța minimă pentru fereastra de vedere.

Astfel, potrivit articolului 614, nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

În următorul articol din Codul Civil este stipulată limita legală dintre proprietăți. Potrivit alineatului 1 din articolul 615, „este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.”

Legiuitorul a stabilit și ca fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

La alineatul 3 din articolul 615 se stipulează că distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Ce distanta trebuie sa am intre mejdia vecinului si peretele meu?

Conform art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul local de urbanism.

La ce distanta am voie sa pun fereastra fata de mejdie?

Conform art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond

La ce distanta am voie sa pun fereastra daca peretele nu e paralel?

Conform art. 615 din Codul Civil fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Codul Civil: Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului?

Acest lucru s-ar putea să vă surprindă, dar este obligatoriu să aveți garduri, există o lege care prevede acest lucru, și anume Codul Civil. Sunteți obligat din punct de vedere legal să montați garduri doar în anumite condiții, conform Art. 560. din Codul Civil, care spune că „Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.”

Cele mai frecvente sunt dacă locuiți lângă o cale ferată, dacă trebuie să împiedicați animalele să iasă de pe câmp și dacă actele de proprietate vă impun acest lucru. Cu toate acestea, există o mulțime de motive întemeiate pentru a pune garduri în jurul proprietății dumneavoastră, vorbin aici de siguranță și securitate, care sunt cele mai importante.

Un gard bine instalat, de bună calitate, va ajuta la menținerea lucrurilor protejate, a copiilor și a animalelor de companie, și alte lucruri afară, hoți și alți oaspeți nepoftiți. În plus, un gard, și porți, de bună calitate, instalat corespunzător, vă poate face proprietatea mai atractivă și să îi sporească semnificativ valoarea.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *