Știri Agricole

Din ce în ce mai mulți tineri vor o meserie în agricultură: concurență mare la facultățile de Agronomie

Din ce în ce mai mulți tineri vor o meserie în agricultură: concurență mare la facultățile de Agronomie
Din ce în ce mai mulți tineri vor o meserie în agricultură: concurență mare la facultățile de Agronomie

Tinerii români sunt din ce în ce mai atrași de o eventuală carieră în agricultură. În sesiunea de admitere din anul 2022 s-au depus 1.446 de dosare pe 757 de locuri la buget puse la dispoziție de Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă al Universității.

Tinerii doresc să urmeze specializări în limba engleză

Printre cele mai căutate specializări s-a aflat cea de medicină veterinară, acolo unde au fost 359 de candidaţi pe 95 de locuri la buget, 3,77 pe un loc. Tinerii care nu se califică la buget mai au o șansă prin cele 245 de locuri cu taxă. Tot în cadrul Facultății de Medicină Veterinară a fost o mare concurență asupra specializării cu predare în limba engleză, unde s-au depus 123 de dosare pentru doar 50 de locuri, deși taxa anuală este de 4.500 de euro pe an.

Conform comunicatului de presă, în cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi s-au ocupat toate poziţiile de la buget de la cele patru facultăţi.

La Facultatea de Agricultură au fost 507 dosare depuse pe 325 de locuri la buget, la Facultatea de Horticultură au fost 121 de dosare pe 110 de locuri la buget şi la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Animaliere au fost 224 de dosare depuse pe 132 de locuri la buget.

Ingineria produselor alimentare, o specializare căutată

În cadrul Facultății de Horticultură, cea mai căutată specializare a fost Ingineria produselor alimentare, 2,53 de candidaţi / loc bugetat. La specializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole din cadrul Facultății de Agricultură au fost 2,21 de candidaţi / loc bugetat.

„Candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de şcolarizare, în perioada 23-28 iulie 2022, programul orar zilnic pentru înmatriculare fiind 08 – 16, cu excepţia zilei de 28 iulie când programul va fi 08 – 14.

Candidaţii care s-au înscris online, la încheierea contractului de şcolarizare, au obligaţia de a prezenta dosarul cu acte în original/copie, în funcţie de susţinerea financiară şi locul ocupat, de la buget sau cu taxă.

Repartizarea candidaţilor admişi pe specializări în cadrul aceluiaşi domeniu se face pe baza opţiunii fiecăruia, în limita numărului de locuri şi a formaţiilor de studiu aprobate de Senat. Mai trebuie precizat că neprezentarea dosarului cu actele în original în termenul de mai sus atrage după sine pierderea dreptului de şcolarizare pe locurile subvenţionate de la bugetul de stat”, a comunicat prof.dr. Costel Samuil, prorector responsabil cu activitatea didactică, conform ziaruldeiași.ro.

Tinerii declarați admiși mai au timp până joi, 28 iulie, să programeze înmatricularea și să semneze contractele de studii. Sesiunea de înscriere de toamnă pentru ocuparea locurilor rămase libere va fi între 5 și 8 septembrie 2022.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.