Agromedia

Diferentele dintre o masina de tuns iarba pe benzina si una electrica

Diferentele dintre o masina de tuns iarba pe benzina si una electrica
Diferentele dintre o masina de tuns iarba pe benzina si una electrica

Cand vine vorba despre intretinerea gazonului, una din cele mai importante unelte din arsenalul unui proprietar de casa este masina de tuns iarba. Cu toate acestea, exista destul de multe tipuri diferite de masini de tuns iarba din care poti alege, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje.

Doua din cele mai populare tipuri sunt masinile de tuns iarba pe benzina si masinile de tuns iarba electrice. In cele ce urmeaza vom explora avantajele si dezavantajele fiecarui tip, diferentele dintre acestea, pentru a te ajuta sa iei o decizie in cunostinta de cauza, pentru a alege cea mai buna masina de tuns iarba pentru tine.

Masina de tuns iarba pe benzina

Masinile de tuns iarba pe benzina exista de mai bine de un secol dar abia in anii 1950 au reusit sa devina populare in randul consumatorilor, in special in Statele Unite ale Americii, unde peluzele cu gazon verde incepeau sa devina o moda. Masinile de tuns iarba pe benzina au motoare puternice care le permit sa taie cu usurinta iarba deasa si buruienile, ceea ce le face capabile sa se descurce cu usurinta si pe peluze mai mari.

Masina de tuns iarba electrica

Masina de tuns gazon electrica este cunoscuta pentru faptul ca este ecologica, silentioasa si usor de intretinut. Aceasta functioneaza in mod similar cu masina de tuns iarba pe benzina dar sursa sa de energie este electricitatea, care este furnizata de o baterie reincarcabila sau prin intermediul unui prelungitor. Masina de tuns iarba cu cablu este potrivita pentru suprafete mici de iarba.

Modelele fara fir sunt mult mai versatile si nu sunt restrictionate de lungimea cablului sau de numarul de puncte de alimentare in aer liber pe care le ai.

Masinile de tuns iarba electrice au, de obicei, mai putine piese mobile decat cele pe benzina, ceea ce le face mai usoare si mai usor de manevrat.

Masini de tuns iarba pe benzina vs masini de tuns iarba electrice

Exista cateva lucruri de luat in considerare atunci cand trebuie să alegi intre o masina de tuns iarba pe benzina si o masina de tuns iarba electrica.

Putere: Masinile de tuns iarba electrice au mai putina putere decat cele pe benzina, ceea ce inseamna ca ar putea avea dificultati in a taia iarba groasa si buruienile.

Varietate: Ambele tipuri de masini de tuns gazon sunt disponibile intr-o gama larga de modele, stiluri si dimensiuni, ceea ce face usor de gasit una care sa se potriveasca nevoilor si bugetului tau.

Viteza: Masinile de tuns iarba pe benzina sunt in general mai rapide decat cele electrice, astfel incat poti termina de tuns gazonul in mai putin timp.

Zgomot: Masinile de tuns gazon pe benzina sunt mult mai zgomotoase decat masinile de tuns iarba electrice si pot fi destul de deranjante pentru vecini.

Emisii: Masinile de tuns iarba pe benzina produc emisii, care pot fi daunatoare pentru mediu. Cu cat au motorul mai mare, cu atat produc mai multe noxe. Astfel, tractorasele de tuns gazon produc mai multe emisii decat cele mai bune masini de tuns gazon pe benzina.

Intretinere: Masinile de tuns iarba pe benzina au mai multe piese in miscare si necesita o intretinere regulata, cum ar fi schimbarea uleiului si inlocuirea filtrelor de aer, pentru a le mentine in buna stare de functionare.

Costuri: Masinile de tuns iarba pe benzina pot fi mai scumpe decat masinile de tuns iarba electrice, atat in ceea ce priveste pretul de achizitie, cat si costurile de intretinere curenta, dar va trebui sa fii pregatit sa inlocuiesti bateria unei masini de tuns iarba electrice la fiecare trei sau patru ani.

Durata de viata a bateriei: Masinile electrice de tuns iarba vor functiona doar atat timp cat dureaza bateria si poate exista o intarziere de o ora sau mai mult pana cand aceasta se reincarca. Masinile de tuns iarba pe benzina sunt rapide si usor de alimentat cu mai mult combustibil, ceea ce va permite sa terminati mai repede treaba.

Care sunt punctele forte si punctele slabe ale masinii de tuns iarba electrice?

Masina de tuns iarba electrica utilizeaza energie regenerabila ceea ce inseamna ca este ecologica. In plus, este un aparat care nu emite aproape niciun zgomot. Acesta este un lucru bun daca esti genul de persoana careia ii place linistea si pacea. Mai mult, masina de tuns iarba electrica este usor de manevrat si este mai usoara decat varianta pe benzina. Ca puncte slabe am putea mentiona faptul ca unele modele functioneaza cu fir conectat la reteaua electrica, altele cu baterii reincarcabile. Cablul electric limiteaza raza de actiune iar durata de timp in care o poti utiliza depinde de autonomia acesteia.

Care sunt punctele forte si punctele slabe ale masinii de tuns iarba pe benzina?

Principalul avantaj oferit de masina de tuns iarba pe benzina este capacitatea de a tunde o suprafata mare de iarba. Pe de alta parte, datorita unui motor in 4 timpi, masina de tuns oarba pe benzina este net superioara modelului electric in privinta puterii. Ca punct slab am putea mentiona faptul ca necesita intretinere regulata, filtrul de aer, rezervorul de benzina, nivelul de ulei, bujiile si componentele mecanice necesita verificare periodica.

In concluzie, atat masinile de tuns iarba pe benzina, cat si masinile de tuns iarba electrice au propriul set de argumente pro si contra.

Masinile de tuns iarba pe benzina sunt puternice si durabile, dar sunt zgomotoase, produc emisii si necesita intretinere periodica.

Pe de alta parte, masinile de tuns iarba electrice sunt mai silentioase, ecologice si necesita putina intretinere, dar au mai putina putere, o durata de viata limitata a bateriei si pot fi scumpe.

In cele din urma, cea mai buna masina de tuns iarba va depinde de nevoile si preferintele tale specifice.

Este important sa cantaresti argumentele pro si contra si sa iei in considerare factori precum dimensiunea gazonului, bugetul tau si cat de confortabil te simti sa faci mici lucrari de intretinere acasa.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia