Agromedia

De ce trebuie să îți sfințești locuința în luna martie

Mulți români păstrează tradiția și își sfințesc locuința în luna martie, însă puțini știu de ce trebuie să facă acest lucru. Află care este părerea preoților.

Există o tradiție populară, conform căreia în luna martie se fac multe vrăji și există multă magie neagră, iar acestea au efect puternic în această perioadă a anului. Pentru a-ți proteja casa și familia, preoții ne sfătuiesc să sfințim locuința. Ei ne explică care este motivul pentru care trebuie să-ți sfințești casa în această lună, dar și ce această tradiție populară, de fapt.

Conform preoților, creștinii ortodocși trebuie să-și sfințească locuința în luna martie pentru alungarea vrăjilor, a blestemelor și a energiilor negative care se află în casă.

Legenda babei Dochia: ce semnifică alegerea unei babe în martie și de unde provine obiceiul

Se spune că această lună a anului este periculoasă, deoarece se fac cele mai multe vrăji și blesteme.

Preoții susțin că persoanele care locuiesc în casa care va fi sfințită trebuie să fie spovediți și împărtășiți. În momentul în care se vine cu sfințenia, locuința trebuie să fie curată, pentru că se stropește cu apă sfințită și se spune și o rugăciune.

Sfeștania pentru casă este precum spovedania pentru om. De aceea este bine să se facă sfințirea casei de câteva ori pe an. Însă, mare majoritatea a oamenilor cred în mod eronat că sfeștania se face doar în luna martie, pentru ca locuința să fie ferită de farmece și de vrăjitorii.

Sfeștania poate fi făcută în luna martie, însă se poate face și în oricare alt moment al anului, pentru ca gospodăria să fie ferită de rele și de toată lucrarea diavolească.

În trecut se obișnuia ca în prima zi a fiecărei luni să se facă sfințirea casei. Însă acum, dacă nu este posibil acest lucru, creștinul trebuie să facă sfințirea casei de cel puțin o dată pe an.

Pregătire pentru sfeștanie

Creștinii care vor să facă sfințirea casei, trebuie mai întâi să se spovedească, să țină post, să nu fie certați cu aproapele și să se ferească de clevetire.

Ca farmecele, blestemele și vrăjiile să fie alungate, sfințirea casei în luna martie se face în zilele de miercuri sau vineri, nu în zilele de sărbătoare. Înainte de chemarea preotului care sfințește casa, creștinii ortodocși trebuie să îndeplinească câteva aspecte. Pentru slujba de sfințire a locuinței, credincioșii ortodocși trebuie să pună o măsuță cu fața către răsărit și pe măsuță să așeze următoarele:

-un vas cu apă curată;

-un pahar cu ulei curat;

-un bețișor înfășurat cu vată la unul din capete;

-lumânări;

-tămâie;

-busuioc;

-un pomelnic cu persoanele care locuiesc în casă și cu persoanele apropiate.

Acest obicei o să vă aducă mai multe liniște sufletească.

Sfeștania este slujba aghiazmei mici, care se face de către preot în casele credincioșilor, dar și la biserici. La slujba sfeștaniei se stropesc cu apa sfințită toate încăperile casei, dar și toți cei prezenți la slujbă.

Totodată, atunci când preotul vine să facă sfeștanie în casa credinciosului, se citesc și rugăciuni pentru ca toți cei ai casei să fie sănătoși și să aibă spor în toate.

”Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească… Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare”, scrie în cartea de slujbă a preotului care realizează sfeștania.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia