Știri Agricole

Despăgubirile pentru culturile de primăvară au puține șanse să ajungă la fermieri anul acesta. Care sunt cele mai afectate culturi

Despăgubirile pentru culturile de primăvară au puține șanse să ajungă la fermieri anul acesta. Care sunt cele mai afectate culturi
despagubiri, culturi, seceta,

Secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat, a declarat că despăgubirile pentru culturile de primăvară nu vor ajunge la fermieri în acest an. George Scarlat a precizat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Galați, că vor fi aproximativ aceleași cuantumuri pe hectar ca cele stabilite pentru culturile de toamnă.

Județul Galați este cel mai afectat din acest punct de vedere

”Pentru culturile de primăvară avem 13.356 de fermieri cu procese verbale, o suprafață afectată de 136.000 de hectare din 155.000 ha la nivelul județului Galați. Este județul (Galați n.r) cel mai grav afectat din acest punct de vedere.

Pentru fermierii afectați le spun că avem proiectul de Ordonanță de Guvern pregătit, așteptăm rectificarea bugetară care va fi, sperăm noi 15-16 (noiembrie n.r) așa cum a comunicat Ministerul de finanțe.

Noi MADR am cerut către Ministerul de Finanțe, o sumă aproximativă de 1,2 miliarde de lei, bani din care se va completa schema de ajutor atât pentru culturile de toamnă unde mai erau de plată aproximativ 203 milioane de lei cât și sume pentru culturile de primăvară”, a declarat George Scarlat.

Secretarul de stat a adăugat că speră într-o rectificare bugetară eficientă, chiar dacă Ministerul de Finanțe nu are o perioadă bună în ceea ce privește încasările la stat.

Banii pentru despăgubirile culturilor din primăvară nu vor ajunge la fermieri anul acesta

”Cum am spus avem proiectul, dar neavând alocarea bugetară nu avem cum să îl scoatem din MADR deoarece Ministerul de Finanțe ne-ar da imediat un aviz negativ. Așteptăm rectificarea astfel încât să obținem sumele necesare și pentru culturile de primăvară.

Nici Ministerul de Finanțe nu trece printr-o perioadă bună din punct de vedere a bugetului, au luat altă măsură, spun eu bună, pentru tot mediul de afaceri și pentru tot spectrul economic și toate ramurile, ca la 25 octombrie tot ce înseamă business în România să nu își achite taxele și impozitele și să aibă posibilitatea fără penalități și fără a li se închide conturile să achite până la 25 decembrie.

Ori vă dați seama că nu se strâng sume la bugetul de stat dar sperăm totuși într-o rectificare pozitivă, cel puțin noi Ministerul Agriculturii. Și în acest sens putem să acordăm banii”, a adăugat oficialul MADR.

În plus, secretarul de stat a completat prin a anunța că fermierii nu își vor primi banii pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară, în acest an. Acest lucru este puțin probabil chiar dacă banii vor fi obținuți la rectificarea bugetară.

”Și vreau să fiu la fel de transparent și să le spun fermierilor că sunt puține șanse ca în acest an să ajungă banii în cont. De ce? Dacă la culturile de toamnă am avut doar 10 zile timp în care APIA a fost focusată pentru a primi cererile, și tinând cont și de pandemie acum că sunt de trei ori mai mulți beneficiari adică aproximativ 91.000 de fermieri la nivel de țară, va trebui să ținem sesiunea de depunere a cererilor la APIA cel puțin 20-30 de zile. Și vă dați seama că Trezoreria va lucra probabil până pe 21 decembrie”, a declarat George Scarlat.

Care sunt cele mai afectate culturi

Conform secretarului de stat, cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și cele de floarea-soarelui. Astfel, din cele 1,2 milioane ha 710 sunt cu suprafețe afectate la porumb și aproximativ 240 la floarea soarelui. Totuși, George Scarlat a menționat că sunt 15 tipuri de culturi afectate de care trebuie să se țină cont.

O suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100%. Aceste informații provin de pe site-ul oficial al MADR, prin datele întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.

Cele 1,2 milioane ha de culturi s-au aflat pe areale agricole importante la nivel național. De asemenea, la nivel teritorial, s-au consemnat județe poziționate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100%. Astfel, se depășește procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor respective.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.