Știri Agricole

Despăgubiri secetă 2022. Ministrul Agriculturii a promis ajutoare pentru culturile afectate

Despăgubiri secetă 2022. Ministrul Agriculturii a promis ajutoare pentru culturile afectate
Despăgubiri secetă 2022. Ministrul Agriculturii a promis ajutoare pentru culturile afectate

Fermierii afectați de seceta pedologică din 2022 vor primi despăgubiri, asigură Ministrul Agriculturii Petre Daea. Lipsa precipitațiilor din prima lună de vară a făcut ravagii printre culturi. În județul Vrancea, 40% din suprafața cultivată a fost afectată.

Nici viitoarele ploi nu vor mai salva culturile

Ministrul Agriculturii a susțint că paguba făcută de secetă este ireversibilă și că nici dacă va ploua în următoarele zile culturile nu-și vor mai reveni.

”Din ce am putut constata și din datele primite, as spune că județul Vrancea este cel mai afectat, dar o situație delicată este și în partea de nord a județului Galați. Pentru toate zonele afectate sunt constituite comisii din prefecturi care constată, la fața locului, gradul de afectare pentru fiecare cultură în parte. Acolo unde este cazul, fermierii vor primi despăgubiri.

Am constatat cu satisfacție că acolo unde sistemele de irigații funcționează și apa ajunge la rădăcina plantelor, lucrurile stau bine și vegetatia este normală, iar producțiile se anunță bune. În schimb, acolo unde a lipsit apa, avem situații unde planta a trecut de intervalul de ofilire, iar aici nu se mai poate face nimic, indiferent ce i-ai da sau dacă vin ploi suficiente, a declarat Petre Daea, pentru Realitatea.

Fermierii mai au de primit ajutoare din 2020

Deși Ministerul Agriculturii a mai alocat bani pentru despăgubiri pentru seceta înregistrată în 2019, la culturile de toamnă, fermierii mai au de primit despăgubiri pentru culturile din primăvara lui 2020. Pentru aceste despăgubiri s-a promis suma de 1 miliard de lei.

Ministerul Agriculturii a prelungit termenele de depunere de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele APIA, a înștiințărilor scrise care stau la baza înființării Comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole, precum și a măsurilor și acțiunilor subsecvente și a termenelor stabilite pentru acestea.

Noile termene sunt:

  • Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole
  • Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole
  • Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

La începutul lunii iulie, Ministrul Petre Daea a stabilit întâlniri și vizite pe teren cu fermierii din județele Brăila, Galați și Vrancea pentru evaluările necesare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.