Știri Agricole

De vineri se strică vremea și ne putem aștepta la furtuni în următoarele zile. Prognoza ANM pentru următoarea săptămână

De vineri se strică vremea și ne putem aștepta la furtuni în următoarele zile. Prognoza ANM pentru următoarea săptămână
De vineri se strică vremea și ne putem aștepta la furtuni în următoarele zile. Prognoza ANM pentru următoarea săptămână

De vineri, 18 septembrie 2020, toamna începe să își facă simțită prezența. După temperaturi caniculare, urmează o răcire majoră a vremii, însoțită de furtuni. În weekend, maximele se anunță a fi între 20 și 22 de grade celsius, conform prognozei ANM.

Anunțul meteorologilor pentru acest sfârșit de săptămână

Începând de vineri, temperaturile scad de la media de 30 de grade, cât a fost până acum, la maxime de 20-22 de grade celsius. Astfel, în acest weekend, ne așteptăm la temperaturi semnificativ mai mici față de restul săptămânii. Ne putem să apară și ploi, încă de joi seara și vineri pe tot parcursul zilei. 

Iată și cum va fi vremea în următoarele 2 săptămâni, după prognoza ANM

După scăderea din zilele de  18, 19 și 20 septembrie , vremea se menține scăzută, în jurul la 20-22 de grade celsius, încălzindu-se ușor după data de 25 septembrie, ajungând la o medie de 26 de grade celsius. Cu toate acestea, se simte că soarele nu mai are putere să încălzească România. Minimele din perioada următoare se vor situa între 10-16 grade celsius. 

Precipitațiile vor apărea în 18 septembrie, dar și între 22 și 27 septembrie. 

Prognoza ANM pentru 2 saptamani în Transilvania

Valorile termice se vor încadra în normele perioadei, cu excepția zilelor de  18, 19 și 20 septembrie, când se va resimți un val de frig. Media temperaturilor va fi în jur de 18 grade, încalzindu-se ușor până la data de 25 septembrie. Pentru intervalul menționat, meteorologii nu au anunțat precipitații. 

Prognoza meteorologică Maramureș

Între 18 și 21 septembrie, temperaturile scad, ca în restul țării, ajungând undeva la maxime de 19 grade celsius. Chiar dacă ce va mai încălzi ușor până pe 25 septembrie, din data de 26 din nou scade mercurul în termometre. Ne putem aștepta la ploi în 17 septembrie, la fel și în 26 și 27 septembrie. 

Prognoza ANM Moldova

Și în Moldova, în weekedn se schimbă vremea, cu maxime de doar 18 grade celsius și șanse mari de ploaie, în special vineri. Până la finalul lunii, temperaturile vor mai vrește ușor, dar maximele nu vor depăși 24 de grade celsius.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Temperaturile maxime vor fi de doar 20 de grade celsius de vineri până duminică. Ulterior, temperaturile se vor ridica ușor până la 24 de grade celsius, maxim. Doar vineri ne putem aștepta și la precipitații, dar doar pe arii restrînse.

Vremea în Muntenia

Schimbarea bruscă a vremii se resimte și aici, unde, în doar trei zile, din 18 până în 20 septembrie, vremea scade cu 10 grade celsius. Astfel, de la 30 de grade celsius, se va ajunge la maxime de 20 de grade celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi destul de redusă, semnalându-se cu caracter local, vineri, 18 septembrie.

Cum va fi vremea în Oltenia

Weekend friguros și în Oltenia, dar cu șanse mici de ploaie. Temperaturile ajung în jurul a 20-22 de grade celsius, crescând ușor în următoarele zile, până la 25 de grade celsius. 

Grindina şi secetă au distrus şi perele de anul acesta

Vremea a fost extrem de capricioasă la finalul verii 2020, astfel că, după o perioadă extrem de secetoasă, agricultorii s-au confruntat și cu precipitații puternice, însoțite de grindină, care au pus în pericol recoltele.
De exemplu, cultivatorii de pere au mari probleme, pentru că vremea nu a fost favorabilă. Livezile au fost afectate de secetă, iar apoi au fost lovite de grindină. 

Doina Herea, producător, a povestit pentru stirileprotv.ro: “Au crescut mai mici, au şi viermi, pentru că insecta caută şi ea apă, dacă e secetă. Avem probleme şi la piaţă cu ele dacă sunt mărunte, lumea caută pere mari”.

În Prahova, o livadă a rămas cu perii uscați, însă plini de fructe. Au reușit să  strângă 3-4 mii de kilograme la hectar, dar fructele nu sunt bune de mâncat. Vor deveni  ţuica şi palincă  sau hrană pentru animale, ceea ce nu le asigură un profit bun producătorilor.

“Para culeasă acum pentru a o lua să îşi facă ţuica nu îţi dă mai mult de un leu pe kg sau 0,60 de bani. Ca să i le şi culegi să i le pui la saci să plăteşti oameni, oameni îţi ia 1 milion la zi, adică 100 de lei le dai mâncare, băutură”, mărturisește  Gabriela Micu, fermier.

 Problema secetei din România, în vizorul Comisiei Europene

Pagubele cauzate de seceta puternică din acest an au ajuns și la urechile Comisiei Europene. Președintele CE,  Ursula von der Leyen a vorbit, miercuri, despre efectele cumplite ale  schimbărilor climatice. Printre acestea, se numără și seceta nemaîntâlnită care a lovit în acest an România.

“Nu există o nevoie mai urgentă de a accelera, decât atunci când este vorba de viitorul însuși al fragilei noastre planete. O bună parte din activitatea la nivel internațional s-a oprit din cauza izolării. Planeta a continuat să devină din ce în ce mai fierbinte, periculos de fierbinte. Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la locuințele evacuate din cauza prăbușirii ghețarului din Mont Blanc, la incendiile din Oregon până la culturile distruse din România de cea mai puternică secetă de zeci de ani”, a spus președintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen  a anunțat că targetul de  reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE, până în 2030. Astfel, se dorește încetinirea efectului de seră care afectează toată planeta.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.