Rozmarinul poartă numele științific Rosmarinus officinalis și este originar din America de Sud și regiunea mediteraneană. Această plantă perenă face parte din aceeași familie ca menta, oregano, cimbrul, busuiocul și lavanda.
Grecii antici au folosit rozmarinul ca plantă medicinală, pe lângă condiment. De asemenea, este folosit în industria cosmetică încă din secolul al XIV-lea, atunci când oamenii credeau că are puterea de a întineri.
Rozmarinul se folosește în bucătărie, dar și ca remediu natural sub formă de ceai sau ulei.
Rozmarin – valori nutriționale
Valorile nutriionale ale acestei plante diferă în funcție de modul în care este consumat – proapăt, uscat sau sub formă de ulei, tinctură sau pulbere. În 100g de rozmarin proaspăt, regăsim:
- Proteine – 3.3 g
- Calciu – 317 mg
- Fier – 6.6 mg
- Potasiu – 668 mg
- Magneziu – 91 mg
- Fosfor – 66 mg
- Vitamina A – 2924 IU
- Vitamina C – 21.8 mg
- Vitamina B6 – 0.336 mg
- Fibre – 14.1 g
Sursa mare de calciu și fibre, dar și de vitamine face din rozmarin o plantă medicinală de mare impact. Acesta are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, antifungice, antiseptice, coleretice și colagoge.
Beneficiile rozmarinului
Conținutul mare de antioxidanți face ca rozmarinul să fie un adevărat apărător al sistemului imunitar, reducând stresul oxidativ și îmbunătățind circulația sanguină.
Compușii cu acțiune antimicrobiană, dar și acidul rozmarinic ajută la vindecarea afecțiunilor pielii, printre care și rănile ușoare, iritații sau eczeme.
Ultimele studii au demonstrat că acidul carnosic și cel rozmarinic pot ajuta la scăderea nivelului glicemic, ajutând la la absorbția glucozei în celulele mușchilor.
Rozmarinul, de asemenea, luptă împotriva boli neurodegenerative, susținând activitatea cerebrală, reducând stresul și stările de anxietate și luptând împotriva insomniei. Planta îmbunătățește funcțiile cognitive, capacitatea de concentrare, memoria și dispoziția.
În plus, este un aliat al sistemului digestiv, stimulând activitatea biliară.
Uleiul de rozmarin este des folosit în industria cosmetică, având compuși care pot preveni alopecia. Uleiul mai poate fi folosit și pentru masarea articulațiilor, ameliorând durerilor cauzate de artrita reumatoidă.
Apa de rozmarin este des utilizată în aromaterapie, fiind de mare ajutor în perioadele stresante și aglomerate.
Ceaiul de rozmarin se poate consuma după mesele de prânz și cină, având un mare efect asupra sistemului digestiv, luptând, în special, împotriva balonării, eliminând lichidele și toxinele acumulate.