Agromedia

Curcubeu circular nocturn! Al doilea fenomen incredibil pe cerul României, în a doua zi de Crăciun

Un al doilea fenomen spectaculos a putut fi observat pe cerul României, în a doua zi de Crăciun. O fotografie făcută a surprins un curcubeu în jurul satelitului natural al Pământului.

Acest fenomen natural se numeşte halou, iar adesea este numit şi aură. Este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Apare datorită reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine, scrie DC News.

Conform meteorologiaenred.com, pentru ca acest curcubeu să apară noaptea, trebuie să fie îndeplinite mai multe condiţii.

1. Umiditatea ambientală este ridicată. În general, primăvara și toamna, ploile sunt rare, iar presiunea ridicată a aerului ajută la crearea băncilor de ceață densă și persistentă. La contactul cu aceste mici picături suspendate, lumina lunii se refractă și se sparge în diferite culori de-a lungul spectrului vizibil. Acest efect se numește refracție.

2. Lumina lunii este suficient de puternică. Satelitul natural al planetei noastre trece prin patru etape de-a lungul ciclului său. Pentru ca un curcubeu să se formeze și să fie surprins de ochiul uman sau de cameră, acesta trebuie să fie în faza de lună plină, când emite cea mai mare cantitate de lumină. În timpul unei superluni, șansele cresc atunci când obiectul se apropie cât mai mult de planeta noastră. Desigur, cerul trebuie să fie senin.

3. Unghiul de lumină adecvat. Luna trebuie să fie foarte joasă, astfel încât lumina ei să lovească ceața într-un unghi mai direct. Acest lucru se întâmplă de obicei la amurg, intervalul de timp înainte de răsărit și după apus. Pasionații de fotografie și vreme marchează ziua ca ora albastră.

Fenomen spectaculos, marţi seară, pe cerul României, chiar în a doua zi de Crăciun, în timp ce darurile magilor se află în ţara noastră, aduse, în premieră, de pe Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman.

O explicație a apariției spectaculoase pe cerul României ar fi fenomenul numit Aurora polară.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă, observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Fenomen spectaculos pe cerul României, chiar în a doua zi de Crăciun! A fost vizibil în Bucureşti şi în mai multe oraşe

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia