Agromedia

Cupola de foc se extinde spre România. Luna august se anunță ISTORICĂ. Anunțul ANM: „Vom resimți mai mult de 44-45 de grade”

Elena Mateescu, directorul ANM, a discutat în direct la Antena 3 CNN despre prognoza meteo pentru luna august și când vom scăpa de valul de caniculă.

După câteva zile de temperaturi mai scăzute în jumătate din țară, meteorologii anunță revenirea caniculei.

„Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă. A fost o săptămână ușor mai suportabilă și am mai avut zile în care canicula a fost prezentă în special în partea de Sud-Vest și Sud a țării.

Să nu uităm că am avut un cod galben, două zile la rând, cu temperaturi care, în partea de Sud-Vest și în extremitate, au atins 37 de grade, temperaturi resimțite chiar de 41 de grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.

„Ceea ce urmează cu debutul lunii august, deja vorbim din nou de temperaturi de 37-38 de grade Celsius, posibil în Sud de 37-39 de grade Celsius.

Cu siguranță, în săptămânile 5-12 august, 12-19, deja observăm abateri în aceleași zone în care am avut un val de căldură persistent, adică Banat, Oltenia, Muntenia, dar nu excludem nici Estul țării”, a mai spus Mateescu.

Temperaturile specifice valului de căldură vor continua să fie prezente, cu valori de 35-36-37 de grade Celsius. Mateescu a subliniat importanța numărului de zile consecutive cu astfel de temperaturi:

„Deja experimentăm un val de căldură persistent, de durată, nu excludem să avem din nou mai multe zile consecutive în care în partea de Sud, Sud-Vest a țării să vorbim frecvent de 36-37-38 de grade Celsius”.

Săptămâna 29 iulie – 5 august

Valorile termice vor fi local mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 5 – 12 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile montane.

Săptămâna 12 – 19 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19 – 26 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în zonele montane și local în restul teritoriului.

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a oferit ultimele informații despre vreme în cel mai cald an de când se fac măsurători. „Ne îndreptăm spre a încheia cel mai cald an de când se fac măsurători, pentru că înainte să vorbim despre cum stăm cu vara, o să vă spun cum stăm cu anul.

„Estimările pe care le avem pentru luna august — estimările pentru următoarele patru săptămâni așadar —, arată că în fiecare săptămână a acestei luni, temperaturile pot fi peste media ultimelor decenii. Deci, este foarte posibil ca și luna august să se încheie și ea în topul celor mai calde luni august. Săptămâna care urmează pare a avea chiar o abatere importantă, ceea ce înseamnă că începem un nou val de căldură.

Chiar dacă vor exista, apreciem acum, unele diferențe față de valurile de căldură anterioare, din nou se vor înregistra temperaturi de 38-39 grade, poate izolat chiar mai mult, în special în partea de sud a țării, nu ar fi excluse de data aceasta temperaturi foarte ridicate și în partea de vest a teritoriului, pentru că masa de aer foarte caldă, de această dată, are o componentă și dinspre Europa Centrală. De ce vă spunem că sunt unele diferențe pe care le așteptăm?

Odată intrați în luna august, ne vom îndrepta, desigur, spre sfârșitul verii, spre faptul că zilele vor avea tendința să fie din ce în ce mai scurte și nopțile din ce în ce mai lungi, iar în aceste condiții este mai puțin probabil să mai avem acel șir foarte lung cu nopți cu caracteristici tropicale, adică cu temperaturi foarte ridicate. Deci ne așteptăm ca zilele să fie foarte calde și nopțile la limita nopților tropicale, sau ne așteptăm ca temperaturile să fie în jurul a 20 de grade noaptea — mai puține decât au fost în timpul valurilor de căldură din iunie și iulie”, a mai spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

„În unele zone ale țării, vremea a fost chiar foarte secetoasă. Și, lipsind sau nefiind atât de numeroase episoadele cu instabilitate, sigur că au fost mai puțin numeroase condițiile pentru instabilitatea extremă, acelea care favorizează formarea tornadelor”, a subliniat Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

„Chiar dacă au lipsit tornadele, cred că altă caracteristică putem remarca pentru episoadele de instabilitate în acest sezon cald, anume faptul că am avut foarte multe episoade cu grindină.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia