Plantele din grădină sunt, de asemenea, afectate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii. În timp ce noi ne putem adăposti în camerele răcorite de aerul condiționat, plantele sunt obligate să facă față soarelui arzător, zi după zi.
Udarea corectă a plantelor din grădină în perioada verii
Așadar, trebuie să le ajutăm să treacă peste această perioadă grea, apelând la câteva trucuri simple care funcționează de fiecare dată. Iată care sunt câteva dintre acestea:
Cantitatea de apă și momentul udării
Este de la sine înțeles că, în perioada caniculară, plantele au nevoie de o cantitatea mai mare de apă, însă este important să măriți doza treptat și să păstrați frecvența acestora. Un sol foarte uscat, de exemplu, nu trebuie udat din prima cu foarte multă apă – va fi un șoc pentru rădăcini.
De asemenea, contează perioada zilei în care efectuați udarea. Plantele se udă doar dimineața devreme sau seara, atunci când temperaturile nu mai sunt atât de mari. Alminteri, plantele vor fi supuse unui șoc termic, mai ales dacă apa este rece. Temperatura apei este un alt criteriu important. Aceasta nu trebuie să fie nici foarte rece, nici fierbinte.
În cazul în care vă permiteți, este indicat să instalați un sistem de irigare pe care să-l puteți programa. În acest fel, veți economisi mult timp, iar plantele vor primi apa de care au atât de multă nevoie.
Alte metode de protejare a plantelor de caniculă
Folosirea plaselor de umbrire
Suculenții sunt plante capabile de a se dezvolta și prospera atunci când primesc razele directe ale soarelui, însă acesta nu este și cazul altor plante. Majoritatea au nevoie de umbră, iar asta se poate face apelând la plase de umbrire.
Plasele de umbrire pot fi alese în funcție de nevoile plantelor, fiind diferite atât prin gradul de umbrire, cât și prin dimensiunea lor.
Protejați rădăcinile folosind mulci
Canicula poate afecta și rădăcinile plantelor, așa că un strat de mulci în jurul acestora este binevenit în perioada verii. În plus, mulcirea are multe alte beneficii, printre care împiedicarea evaporării rapide a apei, împiedicarea creșterii buruienilor și alimentarea solului cu nutrienți.