AgromediaTrucuri și sfaturi

Apariția ciupercilor în ghiveciul cu flori este semnul unei greșeli frecvente în îngrijirea plantelor. Cum scăpăm de acestea

Apariția ciupercilor în ghiveciul cu flori este semnul unei greșeli frecvente în îngrijirea plantelor. Cum scăpăm de acestea
Apariția ciupercilor în ghiveciul cu flori este semnul unei greșeli frecvente în îngrijirea plantelor. Cum scăpăm de acestea

Îngrijirea plantelor de apartament este, de obicei, un proces destul de simplu. Fiecare specie are anumiți factori de mediu de care trebuie să ținem cont, în special atunci când vine vorba despre lumină, temperatură și gradul de umiditate.

De ce apar ciuperci în ghiveciul cu flori

Sunt, totuși, anumite situații în care găsim în ghivecele plantelor lucruri neașteptate: musculițe, ierburi sau chiar ciuperci. Apariția ciupercilor este semnul clar că în camera respectivă există multă umiditate, iar solul este foarte cald.

Există șanse ca ciupercile să fi fost deja în solul folosit pentru ghiveciul respectiv, iar aceste elemente menționate mai sus care favorizează apariția lor să fi fost bifate. Desigur, unele dintre aceste ciuperci sunt chiar drăguțe și nu dăunează plantei.

Totuși, în cazul în care aveți copii sau animale de companie, ar fi indicat să le eliminați pentru că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt otrăvitoare. În cazul în care le observați, eliminați-le imediat și aveți grijă ca animalele sau copiii să nu aibă acces la ghiveci.

Cum se elimină ciupercile din ghiveciul cu flori

Înlăturarea lor este foarte simplă: se scoate ciuperca de la bază, având grijă să eliminați și un strat de doi centimetri din sol, înlocuindu-l cu turbă sau pământ proaspăt. Dacă ciuperca a crescut din nou, atunci ar fi cazul să apelați la un fungicid de specialitate, urmând planul de tratament recomandat.

Există situații în care ciupercile apar din nou, iar atunci este momentul să înlocuiți tot pământul din ghiveci. Rădăcina plantei se spală bine, cu apă curată, iar ghiveciul se dezinfectează. Această operațiune este destul de dură pentru plantă, așa că, după ce o replantați, trebuie să-i acordați o atenție deosebită.

Încercați să controlați mediul în care crește planta pentru a nu permite ciupercilor să se dezvolte din nou. Dacă este posibil, udați planta mai rar și mutați-o într-o cameră mai răcoroasă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia