Cum se scoate o căpuşă este o întrebare la care mulţi părinţi se gândesc în această perioadă, având în vedere că a început sezonul acestor paraziţi externi.

Există o metodă sigură care scade considerabil riscul de infecţie cu Borrelia burgdorferi, agentul etiologic responsabil de declanşarea bolii Lyme.

Borrelia burgdorferi se transmite prin muşcătura de căpuşă care se hrăneşte cu sângele gazdei.

Căpuşele devin active începând cu prima lună de primăvară şi până în ultima lună de toamnă.

Cum se scoate o căpuşă este o întrebare la care, cel mai probabil, mulţi dintre părinţi se gândesc în această perioadă, mai ales că a căpuşele ies din stare hibernare.

Cum se scoate o căpuşă. Există câţiva paşi are explică cum se scoate o căpuşă, astfel încât să se evite o posibilă infecţie cu bacteria Borrelia burgdorferi, agentul etiologic responsabil de declanşarea bolii Lyme.

Vremea frumoasă de afară îi îndeamnă pe părinţi să-şi scoată copiii în parc, la iarbă verde. Cel mai probabil, marea majoritate a părinţilor s-a gândit măcar odată la întrebarea cum se scoate o căpuşă.

Important de menţionat este că nu orice căpuşă este purtătoare de boli. Cu toate acestea, este indicat să fii prevăzător şi să ştii cum să acţionezi în cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă.

Extragerea unei căpuşe trebuie să se facă în camera de gardă a unui spital de urgenţă. Cu toate acestea, mai există o metodă corectă de scoatere a căpuşei, pe care o poţi face acasă.

În momentul în care am descoperit o căpuşă, important este să ne păstrăm calmul, apoi să acţionăm. Îmbibăm o bucăţică de vată în alcool sau în iod şi ţinem pentru cinci minute deasupra căpuşei. Este absolut suficient ca picioarele căpuşei să nu mai strângă atât de tare tegumentul. De îndată ce căpuşa şi-a desprins picioarele, cu ajutorul unei pensete, se răsuceşte capul căpuşei invers acelor de ceasornic, scrie digi24.ro

Cum se scoate o căpuşă. Căpuşele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține bățul de chibrit. Prin folosirea băţului de chibrit, căpuşele vor ieşi singure din piele.

Cum se scoate o căpuşă cu ajutorul băţului de chibrit? Ei bine, se umezește capul unui băț de chibrit și se fac cercuri în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Parazitul își va extrage singur capul din tegument în doar câteva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor. Având în vedere că parazitul va ieşi singur, riscul de infecţie va fi zero. Cu toate acestea, riscul de infecţie creşte cu cât căpuşa a stat mai mare de 24 de ore pe corp.

Sfaturi pentru a preveni muşcătura de căpuşă

Copiii trebuie să fie inspectaţi ori de câte ori se întorc de la joacă;

După o drumeţie sau picnic, este necesar ca hainele purtate să fie imediat spălate cu apă fierbinte;

Persoanele care locuiesc la curte să nu lase iarba să crească prea mult;

Hainele purtate la iarbă verde să fie potrivite pentru această activitate. Astfel că, este recomandat ca pantalonii să fie lungi şi băgaţi în adidaşi. Purtarea hainelor albe este absolut necesară pentru a detecta uşor căpuşa;

Părul să fie mereu strâns în coadă;

Să se evite zonele cu multă iarbă şi tufișuri;

Să se folosească insecticide pentru iarbă şi vegetația din curte.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia