Ardeii iuți nu sunt doar foarte gustoși, ci și extrem de benefici organismului uman. Capsaicina, substanța care le oferă gustul iute, se găsește în pulpa fructului. Ardeii iuți nu sunt deloc plante pretențioase și se pot cultiva, în ghiveci, din câteva semințe.
Dacă doriți să aveți ardei iuți la discreție toată iarna, puteți să-i plantați și să-i creșteți la pervazul ferestrei.
Cum se pregătesc semințele pentru plantarea ardeilor iuți
Dacă nu vreți să achiziționați semințe de la un magazin de specialitate, puteți pune câțiva ardei iuți la uscat dintr-o specie care vă este pe plac. Îi puteți pune pe o foaie, sau pe un ziar, într-un loc călduros, până când procesul de uscare este încheiat.
Cum știm că procesul este încheiat? Ei bine, atunci când desfacem ardeiul, semințele sale trebuie să cadă imediat și liber din interior. Dacă semințele sunt încă bine ancorate, atunci mai trebuie lăsați câteva zile.
De asemenea, după cum se poate observa din imaginea de mai sus, culoarea ardeilor este un bun indicativ al momentului optim pentru plantare. În rândul de sus, ardeii sunt uscați. În rândul de la mijloc sunt aproape uscați, iar în rândul de jos nu sunt, încă, gata.
Așa cum se poate vedea în fotografia de jos, semințele nu au căzut și sunt încă bine ancorate.
Plantarea propriu-zisă
Ardeii iuți au nevoie de un sol cu pH ușor acid, având valoarea aproximativă 6. Procesul de germinare are loc mai rapid la o temperatură de peste 25 de grade Celsius.
Se pun câteva semințe în ghiveci, fie pe toate într-un loc, fie la distață de câțiva centimetri între ele.
După ce se acoperă semințele bine cu pământ, se udă din abundență.
Dacă aveți mai multe semințe, puteți pune mai multe ghivece. Nu doar că veți avea parte de mai multe tufe de ardei pe viitor, ci le puteți dărui atunci când ardeii iuți sunt deja dezvoltați.
Ardeii iuți au germinat la distanță de două săptămâni, fiind așezați pe pervazul geamului. În serile răcoroase, ar fi indicat ca geamul să stea închis.
Ardeii iuți se plantează foarte ușor la ghiveci. Spor la grădinărit!