AgromediaTrucuri și sfaturi

Cum se introduce corect drojdia în dieta vacilor și care sunt beneficiile ei

Cum se introduce corect drojdia în dieta vacilor și care sunt beneficiile ei
Cum se introduce corect drojdia în dieta vacilor și care sunt beneficiile ei

Drojdia este un produs utilizat foarte des, atât în alimentație, cât și în alte scopuri, fie pentru fermentare, murare sau ca îngrășământ natural. Fiind formată din ciuperci unicelulare unitare, aceasta este regăsită chiar și în celulele vii ale organismului animalelor.

Oamenii au observat efectele pozitive ale drojdiei și au folosit-o, astfel, în mai multe domenii, inclusiv în dietele vacilor, datorită proprietății de fermentare a zaharurilor, a conținutului de aminoacizi și producerea nutrienților.

Pentru îmbunătățirea dietelor vacilor se folosesc culturile și celulele vii uscate de drojdie, cele care încurajează organismul acestora să producă enzime.

Beneficiile drojdiei în alimentația bovinelor

Printre cele mai cunoscute beneficii ale introducerii drojdiei în alimentația vacior, regăsim:

  • sporirea productivității
  • accelerarea conținutului de grăsimi și de proteine din lapte, rezultatul fiind lapte de calitate mai bună
  • creșterea în greutate a vițeilor
  • produce o cantitate mare de vitamina B și alte substanțe biologic active
  • nutrienții sunt ușor absorbiți de corpul erbivorelor
  • stimulează creșterea și dezvoltarea microflorei intestinale
  • introducerea acesteia în dietă sporește producția de lapte, dar poate fi folosită și pentru vitele de carne
  • îmbunătățește starea de sănătate a animalelor.

Modul corect de administrare 

Suplimentul de drojdie folosit în dieta vacilor trebuie ales cu mare grijă, deoarece mediul din intestinele bovinelor este anaerob și are o temperatură de circa 39 grade Celsius. Astfel, temperatura ridicată nu permite celulelor din drojdie să acționeze.

Pentru a avea efectul dorit, cele mai bune soiuri de drojdie pentru zootehnie sunt Saccharomyces cerevisiae. De asemenea, pentru a acționa, suplimentele trebuie să fie pe bază de culturi uscate de celule vii de drojdie.

Drojdia îmbunătățește digestia vacilor

Utilizarea drojdiei ajută la scăderea pH-ului rumenului, ceea ce înseamnă că vacile vor avea o digestie mai bună, mai activă și totală a furajelor.

Printre cele mai importante aspecte, se află absorbția completă a nutrienților aflați în furaje, prin acțiunea pe care o are drojdia asupra metabolismului animalelor.

Consumul de drojdie crește biodisponibilitatea componentelor minerale, asemenea magneziului, zincului și manganului, ajutând să fie mai bine absorbite în tractul digestiv.

Drojdia eliberează în mod activ în mediu vitamina B, mulți aminoacizi diferiți și alți compuși care ajută la creșterea de zece ori mai mult a bacteriilor anaerobe regăsite în intestinele rumegătoarelor. Astfel, prin înmulțirea bacteriilor, crește și cantiatatea de proteine din organismul acestora.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia