Trucuri și sfaturi

Cum se îngrașă corect porcii de carne. Sfaturi de alimentație și igienă

Cum se îngrașă corect porcii de carne. Sfaturi de alimentație și igienă
Cum se îngrașă corect porcii de carne. Sfaturi de alimentație și igienă

Creșterea porcilor este un meșteșug care se învață în timp. Deși poate părea ușor, există anumite reguli de care specialiștii ne recomandă să ținem cont atunci când ne dorim să îngrășăm porci de carne. Aceste reguli vă vor ajuta să creșteți porci sănătoși, într-un mediu corespunzător.

Cum se hrănesc porcii sugari

Porcușorii sugari își vor mări masa corporală de 5-6 ori, la doar patru săptămâni de la naștere. Această mărire are loc atunci când sunt hrăniți corespunzător, atât cu lapte matern, cât și cu furaje suplimentare. Astfel, hrana furajeră trebuie introdusă treptat, în cantități mici, pentru a permite porcușorilor să se obișnuiască și cu hrana uscată. Având un stomac mic, aceștia vor mânca puțin, însă des.

Hrana specială pentru purcelușii mici trebuie pusă în jgheaburi separate, la care scroafa să nu aibă acces. Atât furajele, cât și mineralele (argila roșie și cărbunele de lemn) și apa trebuie să fie proaspete, înlocuite în fiecare zi cu porții noi. După o perioadă, în locul mineralelor se poate folosi laptele, terciul sau chiselul.

Este foarte important ca hrana să fie proaspătă, purcelușii având un stomac sensibil în această perioadă a vieții. Tocmai de aceea, dacă alegeți să le oferiți piure de cartofi amestecat cu lapte, trebuie să țineți cont de termenul de valabilitate care nu trece de zece minute. După această perioadă, vasul în care au fost hrăniți purcelușii trebuie curățat.

Hrana asemenea scuturăturii de fân poate fi lăsată în jgheaburi timp de o zi, sau poate fi amestecată și cu alte concentrate. Pe perioada sezonului rece, se recomandă hrana bogată în minerale, asemenea infuziei de fân, morcovului roșu, ras sau mărunțit, și urzica uscată.

Cu ce se hrănesc porcii orfani

Cel mai important aliment de care au nevoie purceii sugari este, bineînțeles, laptele. Un purceluș sugar consumă, în primele două luni de viață, aproximativ 6,5 – 10 l de lapte integral și de 5 – 7 l de lapte degresat. Laptele de ovăz este un înlocuitor bun al laptelui normal.

Pentru a prepara laptele de ovăz, folosiți 350 g de ovăz la un litru de apă. Amestecul se lasă la infuzat timp de trei ore (nu mai mult) și apoi se strecoară. Purcelușii se înțarcă după două luni, pe parcursul a mai multor zile.

Cum se îngrașă corect porcii de carne. Sfaturi de alimentație și igienă

În cazul purcelușilor rămași orfani, aceștia trebuie hrăniți puțin și des, la intervale egale de timp, pentru a se adapta noului program de hrană. Pentru a evita îmbolnăvirea purcelușilor, trebuie să aveți grijă ca aceștia să nu fie flămânzi și să consume mai mult decât le permite stomacul. În plus, vasele în care sunt hrăniți aceștia trebuie să fie dezinfectate săptămânal, iar, în cazul în care li s-a oferit lapte, zilnic, la maxim un sfert de oră după ce laptele a fost turnat în vas.

Porcușorii orfani trebuie obișnuiți cu furaje solide și suculente, asemenea morcovului roșu, piureul proaspăt din cartof, amestecat cu lapte. În timpul verii, aceștia trebuie să consume cantități mari de iarbă verde.

Ce alimentație este potrivită suinelor tinere

Se consideră o suină tânără porcușorul care cântărește, în viu, în jur de 50-60 kg, având vârsta de 3-4 luni. În primele 20 de zile de la înțărcare, porcul se poate hrăni cu piure de cartof amestecat cu iarbă tocată sau opărită. Resturile de la bucătărie se pot oferi porcilor tineri doar dacă au fost fierte bine. Această perioadă este foarte importantă în procesul de îngrășare. Spre exemplu, în perioada iernii, iarba verde se înlocuiește cu o cantitate dublă de plante rădăcinoase.

Suinele tinere au nevoie de nutreț optim, asemenea ovăzului, orzului, făinii de mazăre, tărâțelor, laptelui degresat, zerului. În ceea ce privește furajele suculente, acestea trebuie să conțină morcov, cartofi fierți, iarbă verde și resturi alimentare.

Începând cu vârsta de patru luni, poate începe procesul de îngrășare, pentru ca porcii să ajungă de la greutatea de 50-60 de kilograme, la 90-100 de kilograme.

Îngrășarea corectă a porcilor de carne

Porcii trebuie hrăniți des, de 3-4 ori pe zi, din abundență. În această perioadă, hrana lor poate consta în iarbă verde, cartof, morcov, resturile de la culturile legumicole, alături de concentrate. Un porc de carne trebuie să se îngrașe cu aproximativ 16 kilograme pe lună. Pentru a ajunge aici, porcii trebuie hrăniți cu cartof fiert, porumb, orz, secară și mazăre, alături de puțin lapte degresat.

În plus, este important ca porcii să fie odihniți, să stea într-o cameră întunecoasă pentru că lumina îi deranjează, îi stresează, așadar nu se hrănesc corespunzător. Grajdul porcilor trebuie curățat des pentru a nu permite muștelor să deranjeze porcii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.