Preparatele de vară, bazate pe legume proaspete, de sezon, nu sunt doar delicioase, ci și foarte nutritive. Pe lângă clasica salata de roșii, cea de vinete sau ardei copți este extrem de apreciată. Totuși, prepararea vinetelor sau ardeilor poate fi considerat un procedeu care nu doar că mănâncă mult timp, ci este și destul de dificil.

Cum curățăm rapid vinetele sau ardeii copți

Pe lângă coacerea propiu-zisă, există și decojirea legumelor. Acest procedeu poate fi rapid dacă urmați sfaturile de mai jos.

După ce legumele s-au copt, de preferat pe flacără, se pot pune într-o pungă care se închide ermetic. Lăsați legumele în pungă timp de 5 – 10 minute.  Astfel, legumele se vor decoji mai ușor datorită condensului. După acest proces, începeți să decojiți cu grijă legumele, păstrând un castronaș cu apă rece în care să clătiți mâna constant de coaja legumelor.

Rețetă – salată de ardei copți

Pentru această salată, veți avea nevoie de:

 • ardei copți
 • sare
 • ulei
 • oțet
 • opțional, usturoi sau pătrunjel

După ce ați decojit ardeii, îi puteți lăsa întregi sau tăia în bucățele mai mici pentru a se consuma mai ușor. Apoi, la ce rămâne dintr-un kilogram de ardei, se exemplu, se pun aproximativ două linguri de ulei, sare după gust și două, trei linguri de oțet. Salata se poate consuma imediat, însă este mai gustoasă după ce a stat măcar o oră la frigider. Se poate consuma simplă, sau ca garnitură pentru grătar.

Rețetă – salata de vinete

Pentru salata de vinete, veți avea nevoie de:

 • 1,5 kg vinete proaspete
 • 120 ml ulei de floarea soarelui
 • o ceapă medie tocata mărunt
 • sare dupa gust

După ce se coc și se curăță vinetele, se toacă folosind doar ustensile de lemn pentru a evita oxidarea acestora. Se asezonează cu sare și cu ulei, apoi se amestecă foarte bine. Ceapa se toacă mărunt și se adaugă peste vinete.

Puteți să puneți și maioneză în salata de vinete, însă majoritatea o preferă simplă. O variantă mai sănătoasă ar fi înlocuirea maionezei cu smântână. Vinetele sunt delicioase și capătă o culoare frumoasă. Se consumă pe pâine cu felii proaspete de roșii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.