Pentru pregătirea sarmalelor de Crăciun este foarte important să alegem corect foile de varză. Iată care este secretul unor sarmale delicioase pentru masa de Crăciun.
Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai importante preparate tradiționale de pe masa de Crăciun. Pentru a avea un succes garantat, gospodinele trebuie să știe cum să aleagă corect foile de varză pentru sarmale.
Astfel, atunci când alegem varza, trebuie să ținem cont de unele detalii care pot influența gustul și textura sarmalelor.
Fie că avem de ales o varză proaspătă, fie că vorbim de una murată, foile cele mai bune sunt întotdeauna cele subțiri. Varza trebuie să fie mare, pentru a fi siguri că foile sunt bune ca dimensiune. Care sunt cele mai bune dimensiuni pentru sarmale? Gospodinele spun ca 7-8 centimetri si 4 centimetri in diametru.
De asemenea, dacă varza este din acest an, cu siguranță se fierbe mai repede și este mai gustoasă.
Dacă varza este murată, îndepărtați cotorul și apoi o lăsați în apă rece pentru a se desăra, aproximativ 30- 60 de minute. Apoi, tăiați foile de dimensiuni potrivite pentru rularea sarmalelor.
Cum desărezi rapid varza murată. Trucul care te salvează când vrei să faci sarmale
Dacă varza este dulce, se îndepărtează și se aruncă primele foi ale verzii care au rupturi. Scobiți cotorul verzii, îndepărtați și începeți să desprindeți foile. Puneți la fiert o cantitate mare de apă într-o oală în care vă încape varza întreagă, cu o lingură de sare. Opăriți varza întreagă pe o parte și pe alta cate 2 minute. Întoarceți cu grija să nu vă opăriți. Pregătiți o tavă întinsă sau puneți un prosop curat pe planul de lucru. Scoateți varza pe o tava și desprindeți primele foi, puneți-le pe planul de lucru. Puneți din nou la opărit varza, la fel 2 minute pe fiecare parte, scoateți și desprindeți din nou primele foi. Repetați până când ați opărit toate straturile verzei și ați putut desprinde toate.
Rețetă pentru sarmalele de Crăciun
Ingrediente
1 kg de carne tocată amestec
3 verze murate
4 cepe mari
1 cană orez
500g pasata de roșii
4 linguri pastă de tomate
700g scăriță afumată
400g costiță afumată
foi dafin
sare
piper
Mod de preparare
Varza se pune în apă rece câteva ore după care se desface și se pregătesc foile pentru sarmale, iar ce rămâne se toacă fin. Se curăță bine de cotoare. Orezul se spală și se lasă în apa rece 30 de minute. Ceapa se curata se toaca mărunt și se pune la călit până se înmoaie.
Se adaugă 3 linguri cu vârf de pastă de tomate, sare, piper, se amestecă.
Se pune și orezul să se umfle câteva minute, apoi se lasă la răcit. Afumătură (scăriță) se taie felii și costiță felii subțiri. Într-un castron mare se pune carnea tocată, ceapă călită cu orezul rece și se amestecă bine. Se gustă, se potrivește de sare și piper și se lasă o jumătate de oră pentru omogenizarea aromelor.
Când amestecul este gata se trece la formarea sarmalelor.
Se pune pe fundul unei cratițe un strat de varza tocata și se pun sarmalele în cercuri concentrice (doar 3 rânduri) și în mijloc se pune scăriță afumata.
Se pun foile de dafin pe marginea cratiței. Se pun felii de costiță și se mai pune un strat de sarmale și oase afumate în mijloc. Deasupra se pun felii de costiță, se toarnă pasata și se pune un strat de varza tocata pe toată suprafață. Se face un amestec din 1 lingura pasta de tomate și apa și se toarnă în cratiță până acoperă varza. Se pune cratița pe foc 90 de minute la foc mic agitând-o din când în când să nu se prindă. După aceasta se completează cu apa și se pune în cuptor la 180 de grade C cel puțin 2 ore după care sunt gata. Se poate servi cu smântână, mămăligă și ardei iute.