Bursa oferită de Compania Dicor Land, în valoarea de 1.000 de euro, a fost câștigată de studentul Adelin Răileanu, și a avut ca temă Cum va fi Agricultura viitorului peste 30 de ani.
Fermierul trebuie să evolueze
Bursa a fost pusă la dispoziție studenților de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu” de la Brad din Iaşi. Câștigătorul este student în anul IV, la Ingineria şi managementul afacerilor agricole.
„Agricultura de precizie schimbă şi va schimba radical sectorul primar. Ceea ce se propune întregii omeniri nu este o nouă criză a forţei de muncă, aşa cum s-a întâmplat odată cu apariţia automatizării în fabrici, ci o modalitate de a satisface cerinţele populaţiei mondiale în creştere, respectând în acelaşi timp mediul şi îmbunătăţind calitatea produselor agroalimentare”, a susținut Adelin Răileanu în lucrarea sa, potrivit Adevărul.ro.
Tânărul a dorit să expună un punct de vedere conform căruia fermierul trebuie să evolueze și să țină pasul cu noile tehnologii, lăsând în urmă tradiția și concentrându-se pe o nouă etapă a agriculturii.
„Figura fermierului nu este destinată să dispară, ci să evolueze şi să devină un adevărat expert în munca sa, acţionând ca o punte între tradiţie şi inovaţie. Personal, cred foarte mult în această nouă etapă a agriculturii, care va putea atât să crească producţia globală, cât şi să protejeze acele specialităţi tipic italiene care ar putea dispărea din cauza costurilor de producţie prea mari pentru piaţă.
Din acest motiv, apariţia agriculturii 4.0 şi curând marchează sfârşitul definitiv al scuzei <Întotdeauna am procedat astfel>”, a explicat Adelin Răileanu în lucrarea care i-a adus bursa de 1.000 de euro, oferită de un partener al Universității, conform sursei citate.
90 de studenți au participat la competiție
În competiția pentru bursa de 1.000 de euro s-au înscris peste 90 de studenți ai Facultății de Agricultură a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”. În acest semestru, câștigător a fost Adelin Răileanu.
„Dorim ca aceşti bani din bursa oferită de partenerii noştri de la Dicor Land să îl ajute să investească în pasiunea lui – ferma familiei sale. Dorim să îi menţionăm şi pe ceilalţi studenţi ale căror lucrări s-au: Ion Iulian Moisei, Cristian Gabriel Butnaru, Stefan Gabriel Dohotariu. Le mulţumim tuturor şi le dorim să îşi păstreze în continuare pasiunea, implicarea şi dorinţa de a reuşi!”, a declarat conf.univ. dr. Denis Ţopa, decanul Facultăţii de Agricultură a USV Iaşi, pentru sursa citată.
Studenții vor avea ocazia să se înscrie în cursa pentru bursa de 1.000 de euro și semestrul următor.