Condițiile meteorologice nefavorabile obligă agricultorii să facă tot ce le stă în putință să-și salveze culturile. În anii în care seceta are un grad ridicat din cauza lipsei zăpezii din perioada iernii, fermierii trebuie să se asigure că ajută apa să se conserve cât mai bine în sol. Pentru a face acest lucru, sunt necesare lucrările de arătură în zilele călduroase.
Pregătirea culturilor de urgență I
În anii secetoși, pentru culturile de urgență I (cereale de primăvară, lucernă, trifoi, sfeclă, linte, năut, muștar, rapiță, in) se va ara terenul încă din perioada toamnei. Apoi, după ce solul se usucă, se pregăteşte patul germinativ, cu grapa sau cu combinatorul și încep lucrările de semănare cât mai rapid.
Culturile de urgență I se însămânțează la adâncimea de 2-4 cm, având grijă ca solul să nu fie lucrat prea mult, pentru a conserva cât mai bine apa. În cazul culturilor care au nevoie de o adâncime mai mare de însămânțare, atunci se folosește o singură dată combinatorul, în aceeași zi.
În eventualitatea unui sezon secetos, semănarea timpurie este o bună variantă, aducând mai multe beneficii: răsărirea explozivă și uniformă a plantelor, creșterea viguroasă și ocuparea terenului pe care-l protejează, oprirea creșterii buruienilor și apariția fenomenelor de polenizare și fecundare înainte de secetă și temperaturi foarte ridicate.
Culturile premegătoare se recoltează fie vara, fie toamna, urmând să se efectueze o lucrare de dezmiriștit cu grapa cu discuri din care rămâne o masă vegetală cu rolul de a fertiliza solul. Urmează lucrările de arătură, la adâncimea de 12-15 centimetri, necesară pentru descompunerea aerobă cu formarea de humus și substanțe nutritive.
Sfaturi de semănare a culturilor de urgență I
Se recomandă folosirea semințelor certificate și tratate pentru a nu compromite întreaga cultură. De asemenea, este importantă densitatea culturii în funcție de rezerva de apă din sol, de posibilitatea fertilizării, de existența sistemelor de irigații sau în funcție de soiul culturii.
Astfel, dacă aceste condiții nu sunt întâlnite, se recomandă semănarea într-o densitate mai mică, dar cu semințe repartizate uniform pe întreg terenul. Lucrările de fertilizare se fac loc doar atunci când există precipiații pentru a asigura absorbția acestora în sol.
Solul permeabil este foarte important, mai ales în condiții de secetă, așa că, în eventualitatea existenței straturilor impermeabile, acestea trebuie distruse cu plugul prevăzut cu scormonitori care afânează 10 cm sub fundul brazdei. Astfel, solul înmagazinează în plus 700-800 mc/ha apă, peste 100 kg/ha azot și de 3-5 ori mai mult fosfor.