Rețete

Cu ce se înlocuiește maioneza în salata boeuf. Idee genială pentru o salată dietetică

Salata boeuf nu lipsește de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Din nicio rețetă nu lipsește maioneza, care poate fi ușor înlocuită cu alte sosuri sau produse ce oferă preparatului aceeași consistență.

Dacă preferi o variantă mai sănătoasă pentru maioneză, trebuie să știi că există câteva alternative care au aceeași consistență și se potrivește de minune inclusiv în salata boeuf. Cel mai des întâlniți înlocuitori pentru maioneză sunt iaurtul grecesc, maioneza vegană, humusul sau avocado.

Iaurtul grecesc poate reprezenta o alternativă pentru maioneza din orice salată, asta pentru că are un conținut scăzut de grăsimi. Chiar și așa, trebuie să fii atent la cantitate, asta pentru că iaurtul, inclusiv cel grecesc, poate provoca aciditate în unele preparate.

La fel de populară este și maioneza vegană, care se asemănă foarte mult la gust și la consistență cu cea clasică. Dacă nu te numeri printre cei care vor să o cumpere din supermarket, există și varianta de a o face în casă din aquafaba, mai exact acel lichid care rămâne de la năut.

Și humusul poate fi folosit drept înlocuitor pentru maioneză, având în vedere că are mai puține grăsimi decât sosul obținut din gălbenușuri de ouă crude și gălbenușuri de ouă fierte. Avocado este folosit des în salate și poate fi folosit și în loc de maioneză, dacă este folosit sub formă de piure.

Cine nu are voie să consume maioneză

Pentru că se obține din ouă în stare crudă, maioneaza nu este indicată femeilor însărcinate, asta pentru că bacteria Salmonella poate exista, în special, în interiorul ouălelor. Despre această bacterie se știe că poate provoca toxiinfecție alimentară, manifestată prin greață, vărsături și dureri abdominale.

Pentru că femeile însărcinate pot să se infecteze mult mai rapid cu bacteria Salmonella, specialiștii spun că este indicat în cazul lor să înlocuiască maioneza clasică cu una vegetală ori pasteurizată. Diferența dintre maioneza obținută din gălbenușuri crude și cea pasteurizată constă în faptul că alimentele sunt încălzite la 70°C, iar mai apoi sunt răcite la 4-6°C. Se poate face și în casă din ouă, muștar, sare, ulei de floarea soarelui și zeamă de lămâie.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete