Măslinul poartă numele oficial de Olea europaea și este originar din Bazinul Mediteranean și zonele tropicale ale Orientului Mijlociu. În mediul natural, măslinul poate atinge înălțimea de 15m, însă, de cele mai multe ori, în România, acesta este cultivat în ghivece, fiind o plantă ornamentală apreciată.
Totuși, în urma schimbărilor climatice, cu temperaturi din ce în ce mai blânde în timpul iernii în anumite zone ale țării, măslinii au început să fie cultivați și în România.
Condițiile de mediu de care au nevoie măslinii
Despre măslini se știe că le place soarele și căldura și că urăsc apa, așa că au nevoie de o zonă luminoasă, cu temperaturi optime de 20 de grade Celsius. Arbustul nu rezistă la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius, așa că, în perioada iernii, are nevoie de protecție.
De asemenea, au nevoie de un sol bine drenat pentru că nu apreciează apa, cu un substrat care conține turbă, pământ de grădină și nisip.
Un alt factor important este eliminarea buruienilor. Acestea pot sustrage nutrienții de care măslinii au nevoie, așa că trebuie acordată o atenție maximă acestui aspect, începând din primăvară.
Măslinul se poate fertiliza o dată pe an, folosind un îngrășământ natural care constă în gunoi de grajd sau compost, amestecat cu alte substanțe nutritive. Folosiți un sistem de irigare cu picurare pentru a avea un rezultat cât mai bun.
Principalele tăieri sunt cele de corectare a formei, însă tăierile pot spori producția atunci când ramurile care țin umbră sunt eliminate, permitând o mai bună circulație a aerului și accesul luminii soarelui la frunziș.
Plantarea se efectuează primăvara, atunci când solul este uscat, urmând o fertilizare și mulcirea constantă în primii ani ai măslinului.
Recoltarea măslinelor
Măslinele se recoltează în perioada toamnei, atunci când are loc fenomenul veraison, adică în momentul în care fructele își schimbă culoarea din verde în violet. Recoltarea se poate face atât manual, cât și mecanic. Deși cea mecanică este mai rapidă și nu necesită multă mână de lucru, poate avea multe dezavantaje: ramurile pot fi vătămate, iar fructele nu sunt sortate, ceea ce poate afecta calitatea produsului finit.
Cel mai cunoscut produs este uleiul de măsline, atât de apreciat în întreaga lume. 90% din producția de măsline este folosită pentru producerea acestuia.
Măslinul ca plantă ornamentală
Măslinii sunt plante ornamentale de succes, iar creșterea acestora la ghiveci, în casă, este extrem de ușoară. Neavând nevoie de multă apă, ci doar de lumină, planta vă garantează longevitate, fiind foarte rezistentă la boli și dăunători.