Știri Agricole

Conflictele internaționale afectează piața cerealelor. Cu cât a crescut prețul grâului în ultima perioadă

Conflictele internaționale afectează piața cerealelor. Cu cât a crescut prețul grâului în ultima perioadă
Conflictele internaționale afectează piața cerealelor. Cu cât a crescut prețul grâului în ultima perioadă

Conflictele dintre Rusia și Ucraina au dus la o creștere semnificativă a prețului grâului în ultima perioadă, din cauza faptului că cele două țări exportă un total de 30% din cantitatea de grâu pe plan mondial.

Tensiunile de la granița ruso-ucraineană au un efect negativ și asupra prețurilor orzului și porumbului care sunt, de asemenea, în continuă creștere. Există o șansă ca exporturile de grâne din Rusia și Ucraina să fie suspendate.

Lipsa aprovizionării cu pesticide și îngrășăminte, un alt motiv de îngrijorare

Specialiștii europeni sunt foarte îngrijorați cu privire la aprovizionarea cu pesticide și îngrășăminte, dar și la aprovizionarea cu gaze care, din cauza contextului actual, ar putea fi întreruptă. De asemenea, condițiile meteorologice au împiedicat producția de anul trecut, atât în statele europene, cât și în alte zone ale lumii, așa cum este cazul Argentinei, unde doar 22% din culturile de porumb au fost optime.

În data de 25 ianuarie 2022, prețul grâului MATIF cu contract pentru luna martie a fost cu 9,75 euro/tonă mai mare decât în ziua precedentă, fiind dat spre vânzare cu suma de 290,75 euro/tonă, anunță Agrointel.ro.

Exporturile pentru noile contracte care vor avea livrare în septembrie au avut prețul de 261,75 de euro pe tonă, o sumă cu 5,50 euro/tonă mai mare decât în ziua precedentă.

Contextul climatic și politic internațional nu favorizează producția de cereale. Spre exemplu, valul de caniculă din Brazilia a dus, conform sursei citate, „la o scădere de 24,8 milioane de tone, față de 29,1 milioane de tone estimate luna trecută”. De asemenea, prețul porumbul chinez, la Bursa din Dalian a crescut îngrijirător de mult într-o perioadă foarte scurtă.

Conflictele internaționale afectează piața cerealelor. Cu cât a crescut prețul grâului în ultima perioadă

România ocupă locul doi în topul exportatorilor de grâne europeni

Conflictul dintre Franța și Algeria a încetinit exporturile de grâu francez către statul algerian, ultimele oferte franceze pentru făină fiind respinse. Lipsa unei colaborari presupune un stoc mare de grâu rămas în statul francez. Cu toate astea, China ar putea deveni un importator de cereale din Franța, în special când vine vorba despre grâu și orz.

Conform sursei citate, până la data de 16 ianuarie a anului curent, s-au exportat în jur de 16,1 milioane de tone de grâu către țări terțe, cu peste un milion de tone mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut. Franța rămâne pe primul loc în topul exportatorilor, cu un total de aproximativ 4,15 milioane de tone, în timp ce România ocupă locul doi, cu un total de aproximativ 4,08 milioane de tone. Pe locul trei se află Germania, cu aproximativ 1,96 milioane de tone de grâu exportate.

Numerele sunt mai mari ca anul trecut și în cazul exporturilor de orz furajer. Până la data de 16 ianuarie 2022, s-au vândut aproximativ 4,9 milioane de tone de orz furajer european, cu 850.000 de tone mai mult decât în 2021. Franța ocupă primul loc și în cazul acesta, cu 3,8 milioane de tone de orz furajer exportate, în timp ce România a exportat doar aproximativ 1,6 milioane de tone.

Cei mai mari importatori de grâu european au fost, până acum, Algeria, Egipt, China, Nigeria și Coreea de Sud. În ceea ce privește orzul furajer, cei mai importanți importatori au fost China (2 milioane de tone), urmată de Arabia Saudită, Iordania, Turcia și Algeria.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.