Cod roșu și portocaliu de inundații. Zonele afectate și intervalul

13.05.2021
Cod roșu și portocaliu de inundații. Zonele afectate și intervalul

Cod roșu și portocaliu de inundații în România, joi. Anunțul a fost făcut de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), care a emis, atenționări pentru mai multe râuri din țară.

Cod roșu și portocaliu de inundații

Potrivit hidrologilor, până la ora 13:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe râul Maria (afluent al Crasnei) – judeţul Satu Mare.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, valabilă pe râuri din judeţele Sălaj şi Satu Mare.

Astfel, până la ora 14:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Supuru de Jos – amonte confluenţă cu râul Maria, şi Someş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Agrij – amonte confluenţă cu râul Sălaj.

De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Crasna – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Supuru de Jos – amonte confluenţă cu râul Maria.

Potrivit hidrologilor, tot până la ora 14:00, va fi Cod galben de inundaţii, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, respectiv Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Maramureş şi Bistriţa-Năsăud).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *