Adrian Chesnoiu este deputat de Olt la primul mandat și ministru al agriculturii din noiembrie 2021, odată cu intrarea PSD la guvernare, alături de PNL și UDMR. El a fost ales să conducă Ministerul Agriculturii, funcție pe care a deținut-o doar câteva luni. DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele acestuia pentru abuz în serviciu și ridicarea imunității.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, joi, să trimită cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu la Comisia juridică pentru întocmirea raportului pentru luni, iar votul va fi dat în şedinţa de plen de marţi, potrivit Agerpres. Procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, se precizează în scrisoare.

Pe 25 noiembrie 2021 a devenit ministrul agriculturii în Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă. Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliție, fost director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și fost viceprimar al Caracalului. Din 2013, a început să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, pe vremea când instituția avea drept secretar general un alt polițist care lucrase la direcția de informații a Internelor și era prieten cu Chesnoiu. În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție. Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracal, viceprimar al acestei localități și apoi deputat.

Informația, care nu aparea înainte în CV-ul noului ministru al Agriculturii, a fost confirmată pentru PressOne din surse multiple din interiorul Ministerului de Interne, care au precizat că, la un moment dat, Chesnoiu a fost ofițerul din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) care s-a ocupat de supravegherea Academiei de Poliție.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu s-a născut la 12 aprilie 1982. A absolvit Liceul Ministerului Administraţiei şi Internelor „Constantin Brâncoveanu” Ploieşti (1997-2001), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”- Bucureşti – Facultatea de Drept (2001-2005), potrivit site-ului Camerei Deputaţilor (https://www.cdep.ro). A absolvit studii universitare de master la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – „Investigarea Fraudelor” (2006-2007), „Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională” (2008-2009).

A făcut cursuri de zi la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare (1 apr. 2009-30 iun. 2009); Institutul Diplomatic Român (21 febr. 2011-26 mai 2011). A urmat un program de formare specializată specifică „Înalţilor Funcţionari Publici” – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (2012); Manager proiect / Formator – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (2013).

În perioada 2005-2011 a fost ofiţer în cadrul Ministerului de Interne; director general la Societate comercială cu răspundere limitată Bucureşti (2012-2013); director cabinet secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (2013-2014); director cabinet secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (2014-2016); director general la Societate comercială cu răspundere limitată Bucureşti (2016-2017); director cabinet secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (2017); director general la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (2017-2020); administrator public la Primăria Municipiului Caracal, judeţul Olt (25 mai 2020-21 octombrie 2020); viceprimar al Municipiului Caracal (29 octombrie 2020-22 decembrie 2020).

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.