Casa și Grădină

Centralele termice de apartament nu mai pot fi instalate dacă au coșuri de fum. Care sunt noile reguli

Centralele termice de apartament nu mai pot fi instalate dacă au coșuri de fum. Care sunt noile reguli
reguli instalare centrală termică

Asociaţia Energia Inteligentă anunță că centralele termice de apartament nu vor mai primi acordul organelor de verificare în scopul montării dacă au coșuri de fum individuale.

Potrivit Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, microcentralele termice din apartamente, cu putere instalată de până la 25 kW trebuie să asigure evacuarea gazelor printr-un coș colector vertical.

Proprietarii vor fi nevoiți să utilizeze coşuri concentrice tip LAS

Dezvoltatorii de blocuri care doresc ca apartamentele să aibă centrale termice pentru fiecare apartament în parte vor trebui să folosească, în curând, cazane cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS, conform dorinței Asociației Energia Inteligentă. Acest gen de cazane folosesc atât mai multor aparate de încălzire, cât și sistemelor de conducte separate.

„În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului”, în conformitate cu Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2.

Pentru un bloc de zece etaje și mai multe scări, un astfel de proiect al proiectării și obținerii autorizațiilor necesare coșurilor individuale, poate ajunge la un preț de câteva zeci de mii de euro.

”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului”, conform Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002.

Cele mai importante reguli legate de montarea centralei termice în apartament

În scopul montării unei centrale termice de apartament, regulile sunt foarte importante și pot salva proprietarii de la probleme serioase. În primul rând, centrala trebuie instalată doar de firme autorizate ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Conectarea la rețeaua de utilizare a gazelor naturale poate fi realizată doar de o firmă autorizată ANRE.

Nu se intaleză centrale termice în următoarele locuri:

  • în camera de zi sau în dormitor
  • în locuri unde există pericol de îngheț cum ar fi balcoanele deschise
  • în încăperi cu grad ridicat de umiditate
  • în încăperi unde se produce praf
  • pe pereți sau pardoseli realizate din materiale combustibile
  • în încăperi cu substanțe inflamabile
  • în subsolul unei clădiri
  • în spații unde pot bloca căile de evacuare în caz de incendiu
  • sub sălile de clasă, în cazul școlilor
  • în sălile de operație, camere de consultație sau saloane, în cazul spitalelor
Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.