Un teren agricol, chiar și de mici dimensiuni, poate fi o mare oportunitate pentru persoanele care doresc să-și deschidă afaceri mici anul acesta. Schimbările și, implicit, noile cereri de piață deschid ușile antreprenorilor care, deși nu dispun de mult spațiu sau de sume mari de investiție, pot porni afaceri mici și profitabile.
Programele financiare destinate agricultorilor, în special cele nerambursabile, sunt valabile, în unele cazuri, până în 2027, conform oportunităților fondurilor europene.
Există fonduri europene care sunt destinate noilor afaceriști, după cum urmează:
- Invesții în exploatații agricole – sub-măsura 4.1 – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 2.000.000 euro
- Invesții în exploatații pomicole – sub-măsura 4.1a – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 900.000 euro
- Investiții în procesarea și comercializarea produselor agricole – sub-măsura 4.2 și 4.2a – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 2.000.000 euro.
Idei de afaceri agricole 2023
Iată care sunt câteva idei de afaceri agricole care nu necesită nici o investiție mare, nici un spațiu amplu de dezvoltare:
Plantele aromatice
Plantele aromatice sunt o idee bună pentru antrepenorii care nu dispun de mult spațiu. Acestea se pot planta pe nivele, fiind importante câteva aspecte legate de factorii de mediu necesari.
Pentru a avea parte de o recoltă optimă, specialiștii sugerează un spațiu protejat de plantare care să conțină, dacă se poate, și un sistem de irigații și încălzire pentru plantarea acestora indiferent de anotimp.
Produsele se pot vinde în stare proaspătă, la ghiveci sau uscate, iar pentru o suprafață de 1.000mp, investiția ar fi undeva la 10.000 de euro.
Trandafirii de dulceață
Trandafirii de dulceață sunt la mare căutare în ultimii ani. Aceste flori superbe care se regăseau în curțile bunicilor în trecut sunt cultivate la scară largă în prezent. În afară de tradiționala dulceață, cu ajutoul acestora se mai poate obține apă, ceai și chiar oțet de trandafiri.
Arbuști fructiferi
Pe lângă numeroasele subvenții care se acordă fermierilor care pun baza unei astfel de afaceri, avantajele plantației de arbuști fructiferi sunt multe. Deși este o afacere care cere timp, numărul de exemplare plantate în primul an nu trebuie să fie extrem de mare, având posibilitatea de a obține constant butași de la cei existenți.
De asemenea, există variante de arbuști care rodesc rapid, în funcție de soi și de factorii de mediu. Astfel, puteți să puneți la vânzare de la butași la fructe sau la produsele prelucrate din ele: dulcețuri, gemuri, siropuri, etc..
Culturi mai puțin cunoscute în România
Cultura de mangold
Mangoldul este o plantă care face parte din familia sfeclei roșii, dar care are frunze mult mai nutritive. Tocmai de aceea sunt obiectul de interes al persoanelor care au o dietă bazată pe plante. În plus, nu este deloc o cultură pretențioasă.
Pe lângă numeroasele vitamine, în mangold se regăsește și acid folic. Cultura de mangold este tradițională în Italia.
Cultura de topinambur
Dacă aveți nevoie de o cultură care să fie rezistentă la secetă și puțin pretențioasă și față de ceilalți factori de mediu, atunci puteți să acordați atenție topinamburului, adică rădăcinoasa care este cunoscută și sub denumirea de napul porcului.
O astfel de cultură nu necesită o investiție mare, însă profitul poate fi destul de bun, mai ales în condițiile în care există un mic grad de risc.