Rețete

Cea mai bună friptură de miel pentru Paște, foarte fragedă și aromată

Friptura de miel este vedeta incontestabilă a mesei de Paște în multe gospodării din România. Secretul unei fripturi de miel reușite nu stă doar în carne, ci și în modul în care este marinată, condimentată și gătită. Dacă îți dorești o friptură fragedă, suculentă și extrem de aromată, care să îi impresioneze chiar și pe cei care nu sunt mari fani ai cărnii de miel, urmează pașii de mai jos.

Ingredientele perfecte pentru o friptură reușită
Pentru o friptură gustoasă, alege o pulpă de miel cu os sau o spată, de aproximativ 1,5 – 2 kg. Carnea tânără este esențială – se recunoaște după culoarea rozalie și mirosul discret.

Pentru marinadă:

5-6 căței de usturoi zdrobiți

1 lingură de muștar Dijon

Zeama de la 1 lămâie

2 linguri de oțet balsamic

100 ml vin alb sec

3 linguri ulei de măsline

1 linguriță de boia dulce

1 linguriță de cimbru uscat

1 linguriță de rozmarin (ideal proaspăt)

Sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat

Marinarea – cheia frăgezimii
Spală bine carnea și usuc-o cu prosoape de hârtie. Amestecă toate ingredientele pentru marinadă într-un bol și unge carnea generos. Pune-o într-o pungă de plastic sau un vas acoperit, apoi las-o la frigider cel puțin 12 ore (ideal 24 de ore). Astfel, condimentele vor pătrunde în profunzime, iar carnea va deveni foarte fragedă.

Coacerea lentă – secretul gustului
Scoate friptura din frigider cu o oră înainte de a o găti, pentru a ajunge la temperatura camerei. Preîncălzește cuptorul la 160°C. Așază friptura într-o tavă adâncă, adaugă 200 ml de apă sau supă de legume, acoperă cu folie de aluminiu și coace timp de 2 ore. La jumătatea timpului, întoarce friptura pe cealaltă parte.

După cele 2 ore, îndepărtează folia și crește temperatura la 200°C. Lasă friptura încă 30-40 de minute, până când capătă o crustă rumenă și aromată. Stropește-o din când în când cu sosul din tavă.

Garnituri recomandate
Această friptură de miel se potrivește perfect cu:

Cartofi noi la cuptor cu rozmarin

Salată verde cu lămâie și ulei de măsline

Mămăliguță cremoasă

Sparanghel sote sau fasole verde cu unt

Trucuri pentru o friptură memorabilă:
Nu săra carnea prea devreme, sarea scoate sucul din carne dacă stă prea mult. Pune sare cu maximum o oră înainte de coacere.

Nu tăia friptura imediat după ce ai scos-o din cuptor. Las-o să „se odihnească” 10-15 minute acoperită ușor cu folie. Astfel, sucurile se redistribuie și friptura rămâne suculentă.

Poți adăuga în tavă câteva crenguțe de rozmarin proaspăt și felii de lămâie pentru un plus de aromă.

Această rețetă de friptură de miel este gândită pentru a te face să uiți de orice rețineri față de gustul cărnii de miel. Aromele mediteraneene și modul lent de gătire transformă orice bucată de carne într-un deliciu demn de masa de Paște.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete