AgromediaDescoperă

Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm cereale – beneficii și contraindicații

Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm cereale - beneficii și contraindicații
Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm cereale - beneficii și contraindicații

Majoritatea cerealelor au beneficii nemăsurate pentru sănătatea organismului uman. Acestea sunt o bună sursă de fibre, însă au și alte efecte benefice, printre care conținutul de glucide, niacină, fier, riboflavină și tiamină.

Atunci când sunt consumate la micul dejun, mai ales alături de lapte, cerealele oferă multe proteine, fiind o bună sursă de energie. Conținutul de tărâțe solubile ajută la scăderea nivelului de coresterol din organsim, și la scăderea riscului apariției bolilor de inimă.

Care sunt cele mai consumate tipuri de cereale

Cerealele au fost cultivate în cantități mari din cele mai vechi timpuri, reprezentând o bază solidă pentru mesele oamenilor. Conform dovezilor arheologice, primele culturi de cereale s-au plantat acum 12.ooo de ani în Asia de Sud-Vest, fiind cultivate culturi de grâu și de orz.

Majoritatea culturilor au ca aliment de bază o anumită cereală, de la orezul care este omniprezent în mâncarea asiatică, până la porumb, în zona Americii Centrale și Africii.

În prezent, cerealele sunt consumate atât la micul dejun, cât și în timpul prânzului și cinei sub diferite forme. La micul dejun, fulgii de porumb sau ovăz sunt îndulciți cu miere sau zahăr și condimentați după preferințe. Orezul este nelipsit de pe mesele anumitor culturi, în timp ce pâinea sau mămăliga își fac apariția pe mesele românilor în fiecare zi.

Acestea sunt cele mai cunoscute și des consumate cereale:

  • orezul – se consumă la nivel mondial și este cea mai comună cereală, în special în zonele tropicale și subtropicale
  • porumbul – o cereală care este utilizată atât pentru  hrana oamenilor, cât și pentru hrana animalelor
  • grâul – un ingredient care stă la baza obținerii produselor de panificație și patiserie, grâul este consumat în toată lumea, în special în zonele temperate
  • ovăzul – folosit atât pentru hrana animalelor, cât și a oamenilor, ovăzul a ajuns o cereală populară datorită beneficiilor sale.

Care sunt principalele beneficii ale cerealelor

O importantă sursă de energie – datorită compușilor specifici, cerealele furnizează în jur de 30% din totalul de calorii necesar unei persoane. În zonele mai puțin dezvoltate, cerealele au o și mai mare importanță deoarece oamenii nu-și permit să câștige energie din alte alimente precum carnea sau fructele.

Previn constipația și tulburările digestive – conținutul de fibre solubile și insolubile previn constipația. Fibrele din tărâțe ajută la menținerea sănătății intestinelor.

Conțin o mare cantitate de minerale – printre cele mai importante minerale regăsite în cereale se află sulfiți și fosfați de magneziu, potasiu și calciu. Orezul este cereala care conține cele mai puține minerale.

Ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge – acest lucru este datorat conținutului mare de fibre care scade viteza de secreție a glucozei din alimente.

O bună sursă de proteine – cele mai cunoscute proteine din boabele de cereale sunt albumina, prolamina, gliadina și globulina.

Conțin vitamina B – cerealele integrale conțin vitamina B, însă această proprietate se pierde atunci când cerealele sunt procesate intens.

Contraindicații

Este important ca cerealele să se consume în cantități moderate. Acestea se consumă, de regulă, după ce au fost gătite, pentru a ajuta la o digestie mai rapidă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia