Descoperă

Semințele de susan – unele dintre cele mai sănătoase alimente din lume – 27 beneficii pentru sănătate + profil nutrițional

Beneficiile semințelor de susan nu sunt doar culinare, cu un profil dens nutritiv oferă beneficii corpului nostru. Semințele de susan includ o combinație de vitamine și minerale și sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente din lume.

❓Ce sunt semințele de susan

•Semințele de susan sunt probabil una dintre primele semințe oleaginoase cunoscute de omenire.
•Planta de susan este o planta cu flori apartinand familiei Pedaliaceae. Aceste semințe au cel mai mare conținut de ulei dintre toate semințele și o aromă delicată, de nucă, care devine mai pronunțată atunci când sunt prăjite la temperatură scăzută timp de câteva minute.
•Aceste semințe pot fi consumate sub formă crudă sau uscată, sau chiar sub formă de gustări prăjite. Sunt folosite ca ingredient în mai multe bucătării.
•Există mai multe varietăți de semințe de susan în funcție de tipul de soi, cum ar fi semințele albe, negre și maro.
•Semințele de susan alb au un conținut de fier mai mare decât cele negre și sunt utilizate în principal ca ingrediente în alimente sau sub formă de ulei.
•Semințele de susan negru sunt mai aromate și au o aromă mai puternică decât semințele de susan alb sau maro și sunt utilizate de preferință în medicamente. Acestea conțin cu 60% mai mult calciu decât cele albe.
•Semințele de susan albe sunt decojite, în timp ce cele negre și maronii își păstrează coaja.

👉 Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de susan

Pe lângă utilizările lor culinare, aceste semințe posedă proprietăți nutritive, preventive și curative, care le fac utilizabile în medicamentele tradiționale. Uleiul de semințe de susan este o sursă bogată de fitonutrienți, cum ar fi acizii grași omega-6, antioxidanții fenolici flavonoizi, vitaminele și fibrele dietetice. Astfel, aceste semințe oferă o varietate de beneficii. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de susan includ următoarele:

🧬 Dieta vegetariană bogată în proteine
Semințele de susan sunt o sursă bună de proteine dietetice, aminoacizii de înaltă calitate constituind 20% din semințe. Astfel, sunt perfecte pentru a face parte dintr-o dietă vegetariană bogată în proteine. Presărați-le peste salate, legume și tăiței.

🧬 Prevenirea diabetului
Semințele de susan conțin magneziu și alți nutrienți care s-au dovedit a combate diabetul. Utilizarea uleiului de semințe de susan ca unic ulei comestibil sa dovedit a fi eficientă în scăderea tensiunii arteriale și a glucozei plasmatice la diabeticii hipersensibili.

🧬 Tratează Anemia
Semințele de susan, în special cele negre, sunt bogate în fier. Prin urmare, acestea sunt foarte recomandate celor care suferă de anemie și slăbiciune.

🧬 Sănătate cardiovasculară

•Uleiul de semințe de susan previne leziunile aterosclerotice și, prin urmare, este benefic pentru sănătatea inimii.

•Acestea conțin un compus antioxidant și antiinflamator numit sesamol, care prezintă și proprietăți anti-aterogene, îmbunătățind astfel sănătatea cardiovasculară.

•Semințele de susan au un conținut ridicat de acid gras monoinsaturat, acid oleic, care ajută la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun din organism. Acest lucru previne riscul de boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.

🧬 Proprietăți anti-cancer
Semințele de susan conțin magneziu care are proprietăți anti-cancer. De asemenea, conțin un compus anti-cancer numit fitat. Semințele de susan s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de apariție a tumorilor colorectale, prevenind astfel cancerul colorectal.

🧬 Sănătatea digestivă
Semințele de susan susțin sistemul digestiv și colonul sănătos, deoarece sunt bogate în fibre. Acest conținut ridicat de fibre ajută la buna funcționare a intestinului, facilitând astfel eliminarea deșeurilor și ameliorând constipația.

🧬 Ameliorarea artritei reumatoidă
Semințele de susan conțin cupru, un mineral vital pentru sistemele de enzime antioxidante, reducând astfel durerea și umflarea asociate artritei. În plus, acest mineral oferă putere vaselor de sânge, oaselor și articulațiilor.

🧬 Sănătate respiratorie
Magneziul conținut în semințele de susan previne astmul și alte tulburări respiratorii prin prevenirea spasmelor căilor respiratorii.

🧬 Protecție împotriva daunelor provocate de radiații
S-a descoperit că sesamolul, găsit în semințele de susan și în uleiul de susan, împiedică deteriorarea ADN-ului prin radiații. De asemenea, previne deteriorarea intestinelor și a splinei.

🧬 Sănătatea oaselor
Semințele de susan conțin zinc care mărește densitatea minerală osoasă și sănătatea oaselor. Deficiența acestui mineral poate provoca osteoporoză în zona șoldului și a coloanei vertebrale. Semințele de susan sunt o sursă excelentă de calciu, un mineral vital pentru sănătatea oaselor.

🧬 Sănătatea bucală
Semințele de susan și uleiul de semințe de susan ajută la creșterea sănătății bucale prin îndepărtarea plăcii dentare și albirea dinților. Acesta poate reduce cantitatea de streptococi atât pe dinți, cât și în saliva gurii și poate spori sănătatea generală.

🧬 Anulați efectele alcoolului
Semințele de susan ajută ficatul să descompună efectele nocive ale alcoolului, precum și ale altor substanțe care generează toxicitate în organism.

🧬 Tratamentul anxietății

•Semințele de susan conțin mai mulți nutrienți care au proprietăți de ameliorare a stresului.

•Mineralele precum magneziul și calciul acționează ca un antispasmodic prin reglarea funcției musculare, adică contracția și relaxarea.

•Tiamina (vitamina B1) are proprietăți calmante care ajută la buna funcționare a nervilor. Deficiența acestei vitamine poate duce la spasme musculare, dispoziție și depresie.

•Triptofanul este un aminoacid esențial care este implicat în producția de serotonină, un neurotransmițător care reduce durerea și reglează tiparul de somn și starea de spirit. Insuficiența producției și transmiterii serotoninei în creier poate duce la anxietate și depresie.

🧬 Colesterol mai mic

•Semințele de susan negru stimulează scăderea nivelului de colesterol. Acestea conțin două substanțe numite sesamin și sesamolin, care aparțin unui grup de fibre numite lignani. Lignanii au un efect de scădere a colesterolului, deoarece sunt bogați în fibre dietetice.

•Semințele de susan negru conțin, de asemenea, compuși vegetali numiți fitosteroli care au o structură similară cu cea a colesterolului. Consumul lor nu numai că scade nivelul colesterolului din sânge, dar reduce și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

•Semințele de susan au cel mai mare conținut de fitosterol din toate semințele și nucile.

🧬 Sănătatea ochilor

•Conform medicinei tradiționale chineze, există o relație puternică între organele interne și părțile externe, cum ar fi ochii și ficatul.

•Ficatul stochează sânge și, deoarece o anumită ramură a canalului hepatic se îndreaptă spre ochi, ficatul poate trimite și sânge către ochi pentru a le susține funcționarea.

•Semințele de susan negre sunt benefice pentru ficat, deoarece cresc sângele ficatului, hrănind astfel ochii. Efectele lor terapeutice ajută la tratarea vederii încețoșate și a ochilor obosiți și uscați.

🧬 Hrănește organele
S-a constatat că semințele de susan negru măresc energia, hrănesc creierul și încetinesc îmbătrânirea. Consumul regulat de semințe de susan negru poate ajuta la reducerea simptomelor durerilor de spate, articulațiilor dureroase sau strânse și rigide și a slăbiciunii articulațiilor.

🧬 Reducerea tensiunii arteriale

În prezent, hipertensiunea este o problemă comună de sănătate în rândul femeilor și bărbaților din diferite grupe de vârstă. Studiile au indicat că utilizarea acestui ulei poate ajuta la reducerea hipertensiunii. Magneziul din acest ulei contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Gama extinsă de minerale și vitamine din acest ulei vă ajută să vă creșteți imunitatea. Antioxidanții săi și acești nutrienți ajută organismul să lupte într-un mod mai bun împotriva elementelor care cauzează cancerul. Fitații prezenți în aceste semințe sunt cunoscuți și pentru proprietățile lor de prevenire a cancerului.

🧬 Efecte antiinflamatorii
Utilizarea uleiului de semințe de susan negru, fie local, fie prin consum, poate ajuta la reducerea afecțiunilor și a afecțiunilor cauzate de inflamații. Cantitatea mare de cupru din acest ulei îi ajută pe consumatori să facă față mai bine afecțiunilor cauzate de inflamații care afectează articulațiile corpului.

👉 Beneficiile pentru piele ale semințelor de susan

Susanul este bogat în antioxidanți puternici și posedă proprietăți antibacteriene și antivirale. Oferă mai multe beneficii pielii dvs., aducând sânge și hrană. Uleiul extras din semințe de susan este bogat în omega-6, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele B și E care au fost folosite ca produse de înfrumusețare. Să învățăm cum semințele de susan sunt benefice pentru piele:

🧬 Proprietăți de vindecare
Uleiul de semințe de susan este un agent antiinflamator natural și are proprietăți curative excelente. Proprietățile sale antibacteriene ajută la scăderea agenților patogeni ai pielii, cum ar fi stafilococul și streptococul, precum și a ciupercilor comune ale pielii, cum ar fi ciuperca piciorului de atlet. Uleiul de semințe de susan amestecat cu apă caldă poate controla infecțiile vaginale cu drojdie.

🧬 Tratamentul arsurilor solare
Atunci când este utilizat după expunerea la vânt sau soare, uleiul de semințe de susan poate trata bronzul. Previne razele ultraviolete nocive ale soarelui să vă afecteze pielea, prevenind astfel apariția ridurilor și pigmentarea. Utilizarea regulată a acestui ulei reduce semnificativ riscul de cancer de piele și previne pielea de efectele clorului din apa de la piscină.

🧬 Detoxifierea pielii

Antioxidanții conținuți în uleiul de semințe de susan vă ajută la detoxifierea pielii. Atunci când este aplicat pe piele, moleculele acestui ulei atrag toxinele solubile în ulei care pot fi spălate cu apă fierbinte și săpun.

•Se amestecă o jumătate de cană de ulei de semințe de susan cu o jumătate de cană de oțet de mere și un sfert de cană de apă.

•Aceasta trebuie aplicată în fiecare seară pe fața umeda după care se spală cu apa și spumant.

Ar trebui să includeți uleiul de semințe de susan în regimul dvs. de frumusețe.

🧬 Potrivit pentru bebeluși
Pielea bebelușului, în special zona acoperită cu scutece, are adesea erupții cutanate. Uleiul de semințe de susan protejează pielea fragedă împotriva acestor erupții. Aplicarea acestuia pe nas și urechi oferă protecție împotriva agenților patogeni comuni ai pielii. De asemenea, combate uscăciunea pielii.

🧬 Piele strălucitoare
•Uleiul de semințe de susan vă poate oferi o piele strălucitoare.
•Ajută la strângerea pielii feței, în special în zona din jurul nasului și controlează mărirea porilor.
•De asemenea, controlează erupțiile și neutralizează toxinele care se dezvoltă la suprafață și în pori.
•Masați-vă bine fața cu ulei de semințe de susan și frecați-vă fața cu făină orez înainte de a vă spăla cu apă caldă.
•Mai târziu, spălați-vă fața cu apă rece pentru a închide porii.

🧬 Tratamentul călcâielor crăpate
Dacă aveți călcâie crăpate și dureroase, puteți aplica ulei de semințe de susan în fiecare seară înainte de a merge la culcare și vă puteți acoperi picioarele cu șosete de bumbac. Acest lucru ar trebui făcut timp de câteva zile pentru a obține picioare moi.

👉 Beneficiile pentru păr ale semințelor de susan

Semințele de susan sunt pline de vitamine, substanțe nutritive și minerale, care sunt vitale pentru menținerea unui scalp și a unui păr sănătos. La fel ca și pielea, uleiul de semințe de susan are efecte benefice asupra scalpului, combătând astfel diverse probleme. Beneficiile semințelor de susan pentru scalp sunt următoarele:
🧬 Încurajează creșterea părului
Semințele de susan conțin acizi grași esențiali precum omega-3, omega-6 și omega-9 care favorizează creșterea părului. Uleiul de semințe de susan stimulează creșterea părului hrănind, condiționând și promovând un scalp sănătos. Masajul regulat cu ulei de susan cald pătrunde în scalp, crescând astfel circulația sângelui. Este comparabil cu o vitamină lichidă care vă hrănește rădăcinile și rădăcinile părului.
🧬 Prevenirea problemelor scalpului
Semințele de susan sunt bogate în vitamine, minerale și nutrienți, vitale pentru un scalp sănătos. Masarea scalpului cu ulei de semințe de susan combate uscăciunea, mătreața și porii înfundați care cauzează subțierea și căderea părului. În plus, proprietățile sale antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii ajută la tratarea infecțiilor scalpului, a mătreții și la calmarea scalpului iritat.

🧬 Condiționare profundă
Uleiul de semințe de susan acționează ca un tratament de condiționare profundă pentru părul uscat, deteriorat, vârfurile despicate sau părul tratat chimic. Reface umezeala pierdută și întărește firul de păr.

👉 Informații nutriționale despre semințele de susan

Toate soiurile de semințe de susan sunt extrem de hrănitoare. Au un conținut ridicat de ulei de 40% până la 60%. Sunt o sursă bogată de minerale precum cupru și mangan. De asemenea, conțin magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, vitamina B1 și zinc și sunt bogate în fibre dietetice și grăsimi monosaturate. Valoarea nutrițională a semințelor de susan este explicată mai jos:

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă