Salvia poartă denumirea oficială de Salvia officinalis și este o plantă erbacee care face parte din aceeași familie ca menta. Salvia este o plantă cu proprietăți medicinale cunoscute din cele mai vechi timpuri. Multe popoare folosesc salvia ca tratament natural de sute de ani. Dovadă stă în proveniența denumirii din cuvântul latin „salvare”.

Salvia – Proprietăți

Salvia se poate utiliza în mai multe forme, însă cea mai cunoscută este infuzia obținută din frunze. Egiptenii foloseau salvia pentru a trata problemele legate de infertilitate, iar grecii antici o foloseau pentru a dezinfecta rănile și pentru a opri sângerările.

Salvia conține multe vitamine și minerale importante, printre care vitamina K, magneziu, zinc și cupru. Frunzele salviei sunt atât de des utilizate în medicina naturistă datorită conținutlui de antioxidanți.

În doar 7 grame de salvie, regăsim:

 • Calorii: 2
 • Proteine: 0,1 grame
 • Carbohidrati: 0,4 grame
 • Grăsime: 0,1 grame
 • Vitamina K: 10% din DZR (doza zilnică recomandată)
 • Fier: 1,1% din DZR
 • Vitamina B6: 1,1% din DZR
 • Calciu: 1% din DZR
 • Mangan: 1% din DZR

Beneficii Salvie

Crește activitatea antioxidantă din organism 

Deși nu există foarte multe studii legate de beneficiile salviei, un lucru este cunoscut de oamenii de știință – salvia conține peste 160 de polifenoli distincți. Acești antioxidanți neutralizează radicalii liberi și ajută la susținerea și întărirea organismului.

Protejează sănătatea creierului și memoria

Salvia mai conține acid clorogenic, acid cafeic, acid rosmarinic, acid elagic și rutină, cu ajutorul cărora funcțiile creierului sunt îmbunătățite. De asemenea, consumul de ceai de salvie îmbunătățește memoria, prin abilitatea de a opri diminuarea acetilcolinei chimice mesager (ACH). Această scădere este, de obicei, asociată cu boala Alzheimer.

Are efecte antimicrobiene

Salvia este cunoscută pentru abilitatea de a menține sănătatea cavității bucale, datorită efectelor microbiene. Produsele destinate igienei orale pe bază de salvie pot distruge bacteriile Streptococcus mutans, responsabile pentru apariția cariilor. De asemenea, salvia poate ameliora durerea și inflamațiile.

Regleză nivelul de estrogen

Salvia are puterea de a diminua simptomele menopauzei și a dereglărilor hormonale. De asemenea, salvia poate ameliora stările cauzate de menopauză, asemenea bufeurilor și a transpirației.

Menține sănătate pielii și a părului

Ceaiul de salvie este recomandat persoanelor cu tenul gras. Se pune ceai de salvie pe un disc demachiant cu care se tamponează fața curată. După ce infuzia s-a uscat, se curăță fața cu apă caldă.

Ceaiul de salvie se poate folosi și pentru a îndepărta mătreața și pentru a menține scalpul sănătos. Acest ceai se aplică pe scalp după spălarea cu șampon.

Contraindicații

Salvie nu se recomandă femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, nu se recomandă consumul de ceai de salvie în cantități mari, deoarece poate deveni toxic din cauza conținutului de tuionă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Descoperă