Construirea unei case este un proiect foarte important în viața oricărei familii. Lista documentelor necesare pentru o astfel de construcție este destul de lungă, iar drumul către aprobări poate fi anevoios. Tocmai de aceea este important să vă documentați foarte bine în ceea ce privește lista actelor necesare pentru a nu vă trezi cu surprize neplăcute pe parcurs.
Certificatul de urbanism este un document care deține informațiile legate de caracteristicile construcțiilor ce pot fi executate pe un teren anume și actele necesare pentru construire. Certificatul de Urbanism se emite de către primăria/sectorul sau, mai exact, de către biroul de Urbanism al localității în aria căreia se află terenul pe care va fi amplasată construcția.
Caracteristicile regăsite în acest document sunt, de obicei: regimul de înălțime al construcției, cota de înălțime la cornișă, poziția viitoarei construcții, valoarea maximă pentru Procentul de Ocupare al Terenului (POT) și valoarea maximă pentru Coeficientul de Utilizare al Terenului – cele din urmă calculate ca raport între aria construită și aria lotului de teren.
Documente necesare pentru obținerea certificatului de urbanism:
Studiul geotehnic este o analiză complexă a condițiilor de teren și a capacității portante ale acestuia. Rolul acestuia este de a analiza fiecare strat al terenului de fundare cu ajutorul unor relații matematice, în scopul alegerii celui mai potrivit tip de fundație pentru casa respectivă. Acesta se realizează în laboratoare specializate și atestate MLPTL.
Specialiștii fac o vizită la fața locului pentru a stabili, pentru început, destinația clădirii, clasa de importanță, regimul de înălțime al construcției etc. Apoi, se fac lucrările necesare, cartarea zonei, foraje, sondaje de penetrare, măsurători topometrice și alte teste, urmând ca probele să fie trimise la un laborator.
Deși, în funcție de amplasarea și tipul construcției, prețul srudiului geotehnic poate varia de la câteva sute la câteva mii de lei, acesta este foarte important pentru evitarea eventualelor pagubelor viitoare. În cazul construcțiilor de importanță redusă din zona rurală (cel mult P+1), nu este obligatorie realizarea unui astfel de studiu, însă este recomandat pentru siguranță.
Proiectul Tehnic al construcției conține toate informațiile necesare pentru executarea construcției, fiind compus două părți: partea scrisă și partea desenată. Partea desenată conține planuri de arhitectură, planuri de rezistență, schemele instalațiilor și o serie de detalii indispensabile realizării lucrărilor de construcție. Partea scrisă conține memorii tehnice, calculul de dimensionare a elementelor structurale, documentația economică, documentația tehnologică, documentația pentru programarea lucrărilor și altele.
Pentru obținerea Autorizației de Construire nu este necesară depunerea Proiectului Tehnic în forma finală, ci doar a părților semnificative: memorii și planuri de arhitectură, memorii de rezistență și planuri de fundații cu detaliile de fundații, memorii de instalații și schemele instalațiilor. Acest set de documente se numește DTAC (Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) – sau, în formă populară, Proiect DTAC.
Proiectul Tehnic se construiește la un birou de proiectare cu ajutorul unui arhitect, a unui inginer structurist și a unui inginer instalator. Apoi, proiectul va fi verificat de verificatori atestați MLPTL care trebuie să fie diferiți de autorii proiectului. În cazul unei locuințe unifamiliale este necesară verificarea rezistenței clădirii fără de care nu se poate obține Autorizația de Construire. Pentru clădirile de importanță redusă (maxim S+P+1E) din mediul rural nu este necesară o astfel de verificare.
Prețul unui Proiect Tehnic depinde de suprafața casei, de obicei, în jur de 15 euro pe metru pătrat construit.
Avizul de Mediu și avizele și acordurile furnizorilor de utilități din zonă (electricitate, gaze, alimentare cu apă și canalizare, salubritate etc.) vor fi solicitate de către Primărie prin intermediul Certificatului de Urbanism și eliberate de instituții de specialitate.
Avizele se solicită la instituții specializate, printre care regăsim: deținătorii de rețele și utilități (gaze, apă, canalizare, curent electric, salubritate etc.), Inspectoratul de Stat pentru Construcții, Sănătatea Publică, Mediu, Protecția Civilă, Combaterea și Prevenirea Incendiilor, Rețeaua de Telefonie, Apele Române.
Acte necesare pentru eliberarea avizelor și acordurilor:
Pentru a obține avizele necesare construirii unei case, veți trece prin următoarele etape:
Din ce motive nu ați putea primi avizele necesare:
Autorizația de construire este cel mai important act pe care trebuie să-l obțineți. Astfel, prin acest act, proiectul este avizat, iar fără acesta, lucrările nu pot începe. Autorizația de Construire se solicită la Primăria locală, mai exact la Biroul de Urbanism din cadrul Primăriei, prin depunerea proiectului integral format din actele menționate mai sus.
De ce acte aveți nevoie pentru a obține Autorizația de Construire:
Autorizația de Construire are valabilitate 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. Înainte cu 5 zile de începerea lucrărilor aveți obligația să anunțați Primăria și Inspectoratul de Stat în Construcții. Taxa autorizației reprezintă 0.5% din întreaga valoare autorizată a lucrărilor de construcții.
Cartea Tehnică a Construcției este un document întocmit de către proprietar împreună cu dirigintele de șantier și conține toată documentația la activitățile de proiectare, execuție, dar și la recepția construcției. Acest document trebuie păstrat pe toată durata existenței clădirii.
Ce documente se regăsesc în Cartea Tehnică:
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
Lasă un răspuns