Câtă sare se pune la varza murată: Secretul pe care îl știu toate gospodinele
Se apropie vremea în care gospodinele pun varza la murat pentru iarnă. De aceea, toată lumea se întreabă câtă sare se pune la varza murată, pentru a ieși ca la carte.
Toamna este anotimpul în care mamele și bunicile noastre pregătesc varza murată pentru iarnă. Ele cunosc toate secretele și au ales să le împărtășească și cu cei care nu sunt instruiți în ale murăturilor. În acest articol vă vom spune care este cantitatea perfectă de sare, pe care trebuie să o puneți la varza murată, pentru a obține un gust desăvârșit.
Atunci când pui varză la murat, sarea este cea mai importantă în conținutul acesteia. Așadar, dacă ții cont de cantitatea acestui aliment, varza ta nu se va mai înmuia și va rămâne crocantă pentru toată iarna.
Tradiţia spune că varza se pune la murat în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, care are loc pe 26 octombrie. Află din acest articol câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă!
De obicei, la varza murată se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau zece linguri la o găleată de apă. Bunicii noştri spunea că se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau 10 linguri la o găleată de apă. Sarea trebuie neapărat să fie grunjoasă, nu extra-fină! Lingura de sare nu trebuie să fie nici rasă, nici extra-plină. Însă, dacă îţi place varza mai sărată, poţi pune o lingură mai plină.
Dacă vrei să ştii câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă în grame, află că în medie este vorba de 30 de grame.
Țineți cont că sarea trebuie să fie grunjoasă și nu fină. Lingura de sare nu trebuie să fie rasă, dar nici foarte plină. Cu toate acestea, dacă vă doriți ca varza să iasă sărată, puteți pune lingura mai plină.
În ceea ce privește varza pe care vreți să o puneți la murat, aceasta trebuie să fie cât mai coaptă. Este bine coaptă atunci când este albă. În plus, varza trebuie să fie tare.
Pentru a nu risca înmuierea verzelor în butoi, trebuie să eliminați frunzele verzi. Dacă vă este milă să le aruncați, trebuie să știți că puteți face din ele o delicioasă varză călită.
Rețetă de varză murată la butoi
Într-un butoi de 60 de kilograme sunt aproximativ 30-35 de litri de zeamă. Se verifică cantitatea de sare din zeamă, iar înainte de ultima umplere se completează cu varză nouă. Se așează într-un loc ferit de îngheț și de căldură. Varza murată se poate folosi după două sau trei săptămâni și se poate servi la pregătirea salatelor cu varză acră, dar și pentru mâncăruri pe bază de varză acră, cum ar fi sarmalele.
Ingrediente pentru varză murată
20 de verze, cu frunză subțire
8 legături de cimbru uscat
15 crenguțe de mărar uscat
1-2 mâini pline de piper boabe
1, 5 kg sare
De asemenea, în butoiul de varză mai poţi pune câteva boabe de porumb, boabe de muştar, bucăţele de mereu sau gutui, cât şi o bucăţică mică de tot de hrean.
Mod de preparare
Scobește verzele de cotor și toarnă acolo puțină sare. Pune pe fundul butoiului o parte din condimente. După aceea, îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, pune condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
Nu te îngrijora dacă nu încap toate verzele în butoi. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.