Castraveții covăsiți sunt acei castraveți murați care se prepară foarte simplu, folosind doar câteva ingrediente și care se pun la soare, fără oțet. Aceștia sunt gata în câteva zile și sunt aromați și ușor murați, delicioși ca garnitură pentru grătarele pe care le facem în perioada verii.
De ce ingrediente veți avea nevoie
Pentru un borcan de 4 kg, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- în jur de 4 kg de castraveți
- 2-3 ardei iuți
- câteva de tije de mărar uscat
- 2-3 crenguțe de cimbru uscat
- câteva tije de țelină
- 4-5 căței de usturoi
- câte o lingură și jumătate de sare la fiecare litru de apă
Pregătirea castraveților
Castraveții trebuie să fie proaspeți, fermi, cu codița verde și de mărime medie. În cazul în care aveți castraveți de dimensiuni mari, îi puteți secționa în mai multe bucăți. Aceștia se spală foarte bine și se pun deoparte.
Borcanul se dezinfectează, iar, apoi, pe fundul acestuia, se pune o jumătate din tijele de mărar uscat, țelină, din usturoi, din ardeiul iute și din crenguțele de cimbru uscat.
Cum se așează castraveții în borcan
Este important ca aceștia să fie așezați în picioare, cât mai bine îndesați, însă fără să fie înghesuiți sau vătămați. Apoi, puneți și ingredientele rămase, deasupra castraveților. Punem apă peste castraveți până umplem borcanul, iar apoi o scurgem într-o cană gradată pentru a vedea câte linguri de sare adăugăm.
Pentru fiecare litru de apă, adăugăm o lingură și jumătate de sare, amestecăm foarte bine până se dizolvă sarea, iar apoi turnăm apa înapoi peste castraveți. Unele gospodine preferă să pună deasupra o felie de pâine, pentru a ajuta la procesul de fermentare datorită conținutului de drojdie, însă este un pas pe care îl puteți omite.
Înșurubăm foarte bine capacul borcanului, apoi lăsăm castraveții covăsiți în soare, timp de câteva zile, în funcție de vreme. Dacă este soare timp de trei zile la rând, putem să verificăm castraveții. În caz contrar, se lasă timp de 4-5 zile.