Știri Agricole

Carnea falsă ocupă din ce în ce mai mult teren în industria alimentară. Cum este făcută friptura la imprimantă

Carnea falsă ocupă din ce în ce mai mult teren în industria alimentară
Carnea falsă ocupă din ce în ce mai mult teren în industria alimentară

Ai auzit de carnea falsă? Nu este vorba despre legume folosite ca înlocuitor de carne! Ci chiar de carne făcută în laborator, care nu are niciun fel de legătură cu originea animală a cărnii. De fapt, nu are legătură nici cu originea vegetală sau organică. Totul se obține chimic, însă rezultatul promite să fie identic cu o bucată de friptură.

O companie aflată la început de drum din Israel, își propune să… printeze carne. Da, vor să scoată la imprimantă bucăți de ceafă, cotlet sau mușchi. Iar cercetătorii consideră că vor reuși să obțină un gust identic cu cel al cărnii din animal. Astfel, ei vor să ofere o alterntivă care să nu fie atât de periculoasa pentru mediu.

O imprimantă pentru friptură scoate ceva similar cu plastilina

Se estimează că piața produselor alternative cărnii va depăși 8 miliarde de dolari până în 2026. Dar reușesc ei cu adevărat să imite textura și gustul cărnii? Video-ul următor ne arată cum lucrează aparatele care scot bucăți serioase de carne falsă.

It may look like Play-Doh. But it’s actually a 3D-printed steak.

Startup-ul din Israel se numește Redefine Meat, adică Redefinește carnea. Tehnologia pe care o folosesc angajații de aici ar putea fi inovatoare pentru industria alimentară.

„Există deja o industrie uimitoare ce oferă alternative pentru carnea tocată. Însă industria reală a cărnii face cel mai mare profit din bucățile intregi din animal”, consideră directorul companiei Redefine Meat, Eshchar Ben-Shitrit, conform Reuters.

De aceea, Ben-Shitrit se concentrează spre a folosi impranta 3D pentru a forma bucăți întregi de carne falsă, care arată fix ca o halcă cumpărată de la măcelărie.

„Ideea este să înlocuim o vacă. Așadar, fiecare dintre masinile noastre produce exact cât o vacă, aproximativ 250 de kilograme de carne pe zi”, a mai spus șeful Redefine Meat.

Diferența este că mașinăria poate fi refolosită, pe când vaca poate fi tăiată o singură dată.

Se consideră, de asemenea, că această carne falsă va fi mai puțin nocivă pentru mediu. Va folosi mai puțină apă și energie decât creșterea animalelor.

De asemenea, reprezentanții companiei vor să și vândă produsul lor la prețul obișnuit al cărnii. Ei speră să vândă deja fripturi tipărite la imprimata 3D în restaurantele din Israel, Elveția și Germania, până la finalul anului 2020.

Ce conține carnea falsă

Așa numita carne obținută pretinde că are structura mușchilor, a sângelui și a grăsimii, astfel încât să obțină aspectul și textura bucăților de friptură. Rețeta conține proteină din soia și mazăre, ulei de cocos și de floarea soareului, împreună cu alte ingrediente. Produsul este vegan.

Ce părere aveți, credeți că va reuși carnea falsă să înlocuiască produsul real, obținut prin tăierea animalelor? Iar dacă ar reuși, ce efect va avea asupra agriculturii și zootehniei?

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    4 Comments

    1. AR FI BINE! NU S-AR MAI TAIA (SACRIFICA) ATATEA ANIMALE!RETETA PENTRU CARNEA FALSA- INGREDIENTELE SE OBTIN TOT DIN AGRICULTURA-TOT DIN RODUL PAMANTULUI!PAREREA MEA ESTE-AR FI BINE!

    2. Inca un,, rumegator” care behaie dupa cum dicteaza Big Brtoher.

    3. Așa este! Și noi credem la fel! Mulțumim pentru comentarii!

    4. Nevasta la imprimanta mai trebuie si suntem gata! (fara creier, fara soacra si muta eventual…..)

    Comments are closed.