Gladiolele sunt flori care înfrumusețează orice grădină prin culorile lor vii și înălțimea impunătoare. Aceste plante au o însemnătate specială pentru iubitorii de flori, simbolizând tărie de caracter, sinceritate, grație naturală, imaginație și generozitate.
În plus, gladiolele pot fi oferite de către persoanele care vor să facă o declarație de dragoste, fiind asociate cu romantismul.
Gladiolele au un important rol estetic, în special în grădină, fiind disponibile într-o varietate mare de culori. Floile sunt mari și frumoase, fiind plante înalte și rafinate.
Când se plantează gladiolele
Gladiolele se pot planta de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai, așa că perioada de înflorire depinde de momentul plantării. Aceste flori au nevoie de 80-100 de zile pentru a înflori. Astfel, dacă sunt plantate în aprilie, atunci vor înflori în iulie sau august.
Iată câteva informații utile despre momentul plantării:
- plantările timpurii din februarie sau începutul lunii martie se pot face doar la ghiveci, ținând planta în casă, până când începe să crească
- plantările în grădină de la finalul lunii mai sunt riscante, însă se pot face cu ajutorul unui sol preîncălzit cu un film. În plus, floarea trebuie udată cu o soluție fierbinte de permanganat de potasiu. Dacă factorii de mediu sunt îndepliniți, gladiola va înflori în iunie
- luna mai este considerată cea mai bună perioadă de plantare a gladiolelor
- gladiolele se pot planta și în luna iunie, însă doar dacă există șanse ca toamna să fie caldă
Plantarea gladiolelor
Gladiolele au nevoie de un sol bine drenat pentru că nu acceptă apa în exces, deși le place un grad de umiditate crescut în aer. Astfel, aceste flori se pot planta și în sol nisipos.
Totuși, solul ideal este cel bine drenat, bogat în nutrienți și afânat, iar zona de plantare trebuie să fie semi umbroasă sau cu soare direct doar în perioada dimineții, fără a expune plantele la curenții de aer.
Gladiolele se înmulțesc prin bulbi care trebuie plantați în sol, folosind o groapă de aproximativ 20 cm adâncime, cu spațiu între aceștia de cel putin 25-30 cm. Specialiștii recomandă plantarea bulbilor în grupuri de 10-15 pentru un rezultat spectaculos în grădina cu flori.
După plantare, bulbii se udă la câteva zile. În perioada verii, gladiolele se udă constant. De asemenea, este important ca buruienile din jurul acestora să fie eliminate periodic.
În perioada toamnei, bulbii se scot din pământ și se lasă la uscat. În cazul în care au crescut bulbi mai mici, aceștia se pot scoate după procesul de uscare.