Agromedia

Când se plantează, de fapt, cartofii în grădină. Doar așa vei avea o recoltă de zile mari

Este recomandat să plantezi cartofii înainte de ultimul îngheț al primăverii, de obicei în lunile martie sau aprilie, în funcție de climatul local. Gospodarii care respectă această perioadă vor fi recompensați cu o recoltă bogată în toamnă.

O recoltă de cartofi așa cum nu ați mai avut se poate obține în anumite condiții. Odată cu sosirea primăverii, gospodarii se pregătesc pentru o perioadă aglomerată. Este momentul în care se cultivă majoritatea legumelor destinate verii sau toamnei. Cei mai pricepuți grădinari dispun de un calendar bine stabilit și cunosc cu exactitate când este momentul optim pentru a planta fiecare legumă în parte.

În România, consumul de cartofi este printre cele mai ridicate din lume. Pentru a se bucura de cartofi de calitate pe tot parcursul anului, gospodarii încep cultivarea lor din timp. Cei care nu au solarii și se bazează pe grădini mai simple așteaptă momentul propice pentru a trece la semănatul cartofilor. Pentru a obține o recoltă generoasă în toamnă, gospodarii trebuie să țină cont de anumite aspecte atunci când se aventurează în grădină. Chiar dacă temperaturile de primăvară se simt deja, acest lucru nu înseamnă că este momentul optim pentru a planta toate legumele.

Pe lângă momentul potrivit pentru plantarea legumelor, tehnicile corecte de cultivare sunt la fel de importante. De multe ori, câteva greșeli minore pot compromite întreaga cultură de toamnă.

Tuberculii de cartofi trebuie verificați să fie sănătoși
În ceea ce privește cartofii, gospodarii trebuie să acorde atenție unor detalii importante. Pentru a obține culturi bogate, solul trebuie pregătit corespunzător. După finalizarea acestui pas, pot trece la selectarea celor mai sănătoși tuberculi de cartofi.

Înainte de a fi plantați în sol, tuberculii de cartofi trebuie să treacă printr-un proces de pregătire. Este esențial să fie păstrați într-o cameră cu temperaturi cuprinse între 15 și 17 grade Celsius, apoi pot fi expuși la lumină. Lumina este esențială pentru stimularea lor și accelerează procesul de germinare.

Cartofii pot fi cultivați atât în primăvară, cât și în toamnă.

Cea mai potrivită perioadă pentru plantarea cartofilor este între 20 martie și 15 aprilie. Totuși, această perioadă poate varia în funcție de climă și zonă geografică.

Este recomandat ca tuberculii de cartofi să fie aleși cu atenție și să fie plantați la o adâncime de aproximativ 10 centimetri. Pentru o dezvoltare optimă, distanța între cuiburile de cartofi de pe același rând ar trebui să fie de aproximativ 30 de centimetri. Între fiecare rând de cartofi ar trebui să existe o distanță de aproximativ 50 de centimetri, astfel încât să permită o dezvoltare adecvată a frunzelor fără a se sufoca reciproc.

De obicei, este recomandat să se opteze pentru cartofi cu un diametru maxim de 4 centimetri. În cazul în care aceștia sunt mai mari, tuberculii pot fi tăiați în două.

Este esențial să se țină cont și de rotația culturilor pentru a obține o recoltă bogată. Aceasta ajută la pregătirea solului și permite o dezvoltare sănătoasă a cartofilor.

Cartofii nu se plantează doar în primăvară, ci și în toamnă. Totuși, în acest sezon, tuberculii trebuie plantați cu aproximativ două luni înainte de prima înghețare.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia