Agromedia

Calendar ortodox 7 decembrie 2024. Sfânta Filofteia, sărbătoare cu CRUCE ROȘIE. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

Pe 7 decembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia, o sfântă iubită și respectată pentru milostenia și iubirea ei față de Dumnezeu. Moaștele sale, păstrate la Curtea de Argeș, atrag an de an numeroși pelerini care îi cer ajutorul și mijlocirea.

Calendar ortodox 7 decembrie 2024. Sâmbătă, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

După Sfântul Nicolae, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Filofteia, considerată una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox. Aceasta a trecut la cele veșnice la vârsta de 12 ani, iar acum ocrotește copii, tineri și pe cei care se confruntă cu diverse boli. Cu ocazia acestei mari sărbători, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Iată ce le este interzis acestora cu desăvârșire să facă pe data de 7 decembrie.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia. Ce nu e bine să faci pe 7 decembrie?

Creștinii au grijă să respect anumite tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia pentru a fi feriți de boli și de alte necazuri. Femeile care nu reușesc să aducă pe lume un copil se roagă și merg la biserică pe data de 7 decembrie.

Având în vedere că Sfânta Filofteia le oferea hrană săracilor, în ziua în care este prăznuită, este bine să fim mai buni și mai darnici cu cei din jur, oferindu-le mâncare sau alte lucruri de care au nevoie. Pentru cei care țin Postul Crăciunului, data de 7 decembrie este zi cu dezlegare, astfel că au voie să mănânce pește.

Se spune că de Sfânta Filofteia nu se folosesc cuțite sau alte obiecte ascuțite în casă. De asemenea, nici măcar pâinea nu poate fi tăiată cu cuțitul în această zi, ci se rupe cu mâna, pentru ca familia și casa să fie ferite de ghinion în anul următor. Fiind o zi de mare sărbătoare, trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se lucrează. Femeile nu au voie să spele haine, să coasă sau să dea cu mătura în casă. În plus, credincioșii nu au voie să se certe, să bârfească, să spună vorbe rele sau să aibă gânduri necurate.

Rugăciunea către Sfânta Filofteia

„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Sfânta Filofteia este sărbătorită în fiecare an la data de 7 decembrie. Aceasta s-a născut în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe dacă provenea dintr-o familie de bulgari sau de români. Numele ei se traduce „iubitoare de Dumnezeu”, deoarece ea a trăit cu învățăturile creștine, milostenie și iubire pentru aproapele.

Mama ei a fost cea care i-a transmis dragostea față de Dumnezeu, și chiar și atunci când aceasta s-a stins din viață, Filofteia nu a uitat îndemnurile ei.

Sfânta Filofteia obișnuia să le împartă săracilor mâncarea pe care trebuia să o ducă la câmp, la tatăl ei. Având în vedere că bărbatul nu avea niciodată suficientă hrană, mama vitregă a urmărit-o pe Filofteia și a suprins-o în timp ce hrănea oamenii sărmani care îi ieșeau în cale.

Neînțelegând milostenia, femeia i-a spus tatălui ei, iar acesta a lovit-o cu securea. Lovitura a fost atât de puternică încât Filofteia s-a stins din viață la doar 12 ani. Potrivit creștinortodox.ro, moaștele ei au stat o perioadă la o mănăstire din orașul Tarnovo, din Bulgaria, însă, ulterior, au fost oferite domnitorului Țării Românesti, Mircea cel Bătrân. Acestea au fost așezate în vechea ctitorie domnească, de la Curtea de Argeș, cu hramul „Sf. Nicolae”.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia