Menta face parte din familiei Lamiaceae, iar soiul cel mai des utilizat este izma bună (Mentha piperita). Menta este una dintre cele mai răspândite și folosite plante, atât în scopuri medicinale, cât și în scopuri culinare și cosmetice.
Menta se folosește ca remediu natural, este un ingredient cheie în multe preparate culinare și băuturi, fiind folosită în pasta de dinți sau guma de mestecat datorită gustului și mirosului proaspăt.
De asemenea, ceaiul de mentă este extrem de răspândit și de consumat, în special datorită abilităților sale de a remedia afecțiunile digestive.
Menta – un remediu natural puternic
Menta, în special sub formă de ceai, este cunoscută pentru abilitățile sale de a ameliora tulburările gastrointestinale acute și funcționale. Uleiul de mentă poate ajuta la scăderea durerilor de burtă, ameliorând simptomele sindromului colonului iritabil.
Unele dintre ultimele studii sugerează că menta poate ameliora durerile de cap și migrenele, în special atunci când este folosită sub formă de ulei de masaj, aplicat pe frunte și tâmple.
Uleiul de mentă are efecte antibacteriene, ajutând la reducerea congestiei nazale. Inhalarea aburilor și a vaporilor ceaiului de mentă poate fi, de asemenea, de ajutor.
Menta conține antioxidanti, vitamina B, potasiu și calciu, ajutând organismul să absoarbă mai ușor nutrienții, luptând, astfel, împotriva bacteriilor.
Menta îmbunătățește memoria
Proprietățile antispastice pot preveni greața și vărsăturile, iar compușii organici calmează mușchii stomacului. În plus, ajută la ameliorarea febrei, ajutând și la relaxarea mușchilor, datorită conținutului de mentol.
Conform studiilor efectuate de specialiști, mentolul are capacitatea de a stimula zona hipocampului, adică partea care controlează claritatea și concentrarea mentală. În plus, compușii din mentă cresc nivelul de energie și oferă o starea de relaxare.
Ceaiul de mentă înainte de culcare poate îmbunătăți somnul deoarece nu conține cofeină și relaxează mușchii.
Acidul rozmarinic regăsit în mentă luptă împotriva simptomelor reacțiilor alergice precum secrețiile nazale, mâncărimea ochilor și astmul.
Menta este utilizată și în industria cosmetică, în special pentru mirosul său care induce o stare de prospețime. Menta poate, de asemenea să calmeze acneea și roșeața, reducând cantitatea de sebum și ajutând la matefiarea tenului.