Știri Agricole

Au apărut roșiile românești, cu cât se vând la piață

Au apărut roșiile românești, cu cât se vând la piață
Au apărut roșiile românești, cu cât se vând la piață

Primele roşii româneşti s-au copt deja în sere. Cea mai timpurie recoltă vine din judeţul Constanţa. De acolo, de pe plantaţie, roşiile vor ajunge în pieţe şi supermarketuri cu preţul de 9,5 lei pe kilogram.

La 34 de kilometri de orașul Constanţa, în localitatea Nicolae Bălcescu, pe o suprafaţă de aproape un hectar se cultivă roşii de diferite soiuri. Aici, tomatele nu cresc în pământ și nici nu sunt udate cu furtunul. Rădăcinile lor stau în saltele de vată minerală şi sunt irigate prin picurare computerizată, în funcţie de lumină şi umiditate.

Andrei Ianţoc, fermier: „Aceasta este o cultură hidroponică, este mai nouă în România. Salteaua este una din rocă minerală, e sută la sută ecologică, iar pe ea se plantează cuburile care vin cam la o înălţime de 24 cm”, în reportajul DIGI24.

Plantarea se face la mijlocul lunii decembrie şi primele legume apar în luna martie.

Andrei Ianţoc, fermier: „Noi culegem roşiile doar roşii. Nu le luam portocalii, pârguite sau cum sunt în alte părţi. De aia roşia este gustoasă, este proaspătă”.

Cât costă roșiile românești la piață

În seră, roşiile au muzică non-stop şi sunt îngrijite atent de 13 muncitori. În fiecare zi, fermierii palisează plantele, adică le leagă cu o aţă pentru a nu se rupe vârfurile.

După ce sunt culese, roşiile sunt etichetate şi trimise către pieţe şi supermarketuri. Un kilogram de tomate costă 9,5 lei, iar un kilogram de roşii cherry ajunge la 22 de lei. În fiecare lună, fermierii adună între 30 și 40 de tone de roşii.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.